Захоплення Часового Яру матиме значні наслідки для оборони України на Донбасі, — ISW

В Інституті вивчення війни вважають, що захоплення Часового Яру може відкрити шлях до значних українських оборонних рубежів.

Російські наступальні операції на захід від Авдіївки мають на меті використати можливості для отримання тактичних переваг, тоді як російська наступальна операція із захоплення Часового Яру пропонує російським військам найближчі перспективи для оперативно значущого просування вперед. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: В Варшаві назвали найшвидший сценарій завершення війни в Україні

Російські війська в районі Авдіївки залишаються приблизно за 30 кілометрів від їхньої оперативної мети в Покровську і приблизно за 17 кілометрів від відносно великих сіл на схід від Покровська.

“Навіть якщо російські тактичні успіхи змусять українські війська відступити на позиції далі на захід, нинішні російські успіхи на північний захід від Авдіївки навряд чи стануть оперативно значущими в найближчій перспективі”, — йдеться у повідомленні.  

Аналітики додають, що російський тиск на Часів Яр є більш значним. Російські війська, які зараз перебувають на східних околицях Часового Яру, активізували зусилля із захоплення міста з березня 2024 р.

Наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває перед російськими військами найближчі перспективи оперативно значущих досягнень, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить російським військам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які формують значний оборонний пояс України в Донецькій області. Російські війська дійсно становлять реальну загрозу захоплення Часового Яру, хоча вони, можливо, не зможуть зробити це швидко.

Читайте також: У боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук

“Російські війська, ймовірно, намагаються захопити якомога більше території до того, як прибуття американської допомоги у сфері безпеки суттєво покращить обороноздатність України в найближчі тижні, а російське військове командування, можливо, активізує наступальні операції на північний захід від Авдіївки, оскільки цей район надає більше можливостей для швидкого досягнення тактичних успіхів, незважаючи на відносну оперативну незначущість цих успіхів”, — додали в Інституті. 

Нагадаємо, Бухарест та Пентагон обговорили підтримку України. Очільник Пентагону Бухаресту за те, що країна продовжує приймати у себе сили США та союзників.