СБУ затримали снайпера, який готував замах на командування ЗСУ на Запоріжжі

СБУ затримала агентурну мережу ФСБ, яка готувала замах на командування ЗСУ у Запорізькій області.

Співробітники СБУ затримали учасника агентурної мережі ФСБ, яка на 9 травня цього року готувала замах на командування Сил оборони у Запорізькій області. Про це повідомляють в СБУ

Читайте також: У ГУР відповіли, чи є Путін легітимною ціллю для України

“Фігурантом виявився мешканець обласного центру, колишній військовий, який володів навичками стрільби зі снайперської гвинтівки безшумної стрільби “Вінторєз”. Цю зброю виробляють на території РФ і використовують насамперед підрозділи спецназу країни-агресора”, — йдеться у повідомленні. 

Повідомляється, що саме з такої гвинтівки “Фантом” мав здійснити замах на командування бойових підрозділів ЗСУ, які воюють на передовій південного фронту.

Для замаху російські “куратори” снайпера планували облаштувати для нього тайник із засобами ураження.

Після нейтралізації інших учасників агентурної групи на “Фантома” згодом знову вийшов представник ФСБ. Новим завдання агента було коригування ворожий удар по фронтових позиціях ЗСУ із застосуванням російських вогнеметних систем “Солнцепек”.

Читайте також: Росія щосили намагається захистити Кримський міст від атак, — британська розвідка

Аби зібрати дані про місця базування українських захисників чоловік намагався використовувати своїх знайомих з фронтових районів області.

“Наразі українська спецслужба розшукала четвертого учасника агентурної мережі ФСБ із позивним “Фантом”. Після серії затримань його поплічників він “заліг на дно” і у такий спосіб намагався уникнути покарання”, — додали у СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого вилучено понад пів тисячі набоїв різного калібру, у тому числі патрони 308 win для стрільби із снайперської гвинтівки.

На підставі зібраних доказів фігуранту планується повідомити про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, Олексій Данілов зробив заяву про далекобійну зброю. Виробництво далекобійної зброї триває, і дальність у 700 кілометрів – це не крайні її обмеження, запевнив секретар РНБО.