Тризуб замість герба СРСР. Апгрейд Батьківщини-матері

На щиті, який здіймає над українською столицею гігантська жіноча фігура, замість герба Радянського Союзу з’явиться тризуб.

 

Міністерство інфраструктури України повідомило, що у четвер держінспекція архітектури та містобудування офіційно схвалила проект реконструкції щита одного з найпомітніших монументів Києва – Батьківщини-матері.

 

Бажання більшості

 

«Проектними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб», — пояснили у міністерстві.

 

Замовник будівництва – Національний музей історії України у Другій світовій війні. Очікується, що роботи стартують у найближчому майбутньому.

 

«У 2022 році в Дія 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб тризубцем», — нагадали у міністерстві.

 

Влетить у копієчку

 

Вартість проекту становитиме 28 мільйонів гривень. Новий герб на щиті Батьківщини-матері виготовить металургійна компанія Метінвест, що належить Рінату Ахметову. На сайті фірми повідомляється, що монтаж тризубця розпочнеться у липні та буде закінчено до 24 серпня цього року, коли Україна відзначатиме День незалежності.

 

Метінвест уточнює, що український герб буде виготовлений із сталі виробництва заводу «Запоріжсталь», який у 1981 році виготовив матеріал для всього монумента.

 

Історія пам’ятника

 

Пам’ятник Батьківщина-мати — найвища монументальна скульптура Європи та п’ята у світі. Висота монумента з постаментом – 102 метри.

 

Її відкрили 9 травня 1981 року на Печерських пагорбах, правому березі Дніпра, на території комплексу, який нині називається Музей історії України у Другій світовій війні.

 

Статуя зображує жінку, яка піднімає щит і меч.

 

У середині квітня цього року Верховна Рада ухвалила закон, за яким в Україні забороняються пов’язані з російською імперською політикою символи та топоніми, зокрема офіційна символіка Росії (з часів Московського царства до сучасної Російської Федерації).

 

Заборонено також пропаганду історичних осіб, які обіймали в Росії керівні посади або причетні до імперської пропаганди.

 

Кілька років тому в Україні було прийнято закон про декомунізацію, згідно з яким було знесено багато пам’яток радянським державним діячам та перейменовано безліч вулиць, площ та населених пунктів.