РФ не возить зброю через Кримський міст — ЗМІ

Рішення російської влади припинити використання Кримського мосту для поповнення запасів російських сил припало на різке зростання вантажних перевезень через Тамань у Ростовській області.

Росія, ймовірно, перестала використовувати незаконно побудований Керченський міст у Криму для транспортування військ і техніки на окуповані території України. Москва перейшла до використання сухопутних маршрутів через захоплену територію. Про це у понеділок, 6 травня, пише The Independent з посиланням на супутникові знімки Maxar та висновки аналітиків приватного розвідувального агенства Molfar.

«Аналіз супутникових знімків показує, що на мосту, який Росія побудувала після анексії Криму у 2014 році, практично відсутній рух транспорту, і тому він більше не може бути ефективною військовою мішенню для української армії», — вказують аналітики. 

За їхніми спостереженнями, лише один російський вантажний потяг із приблизно 55 вагонами з паливом був помічений на мосту 29 лютого.

У березні та квітні, за даними Molfar, міст не використовували для перевезення військових вантажів. 

Як повідомив генеральний директор Molfar Артем Старосек, рішення російської влади припинити використання Кримського мосту для поповнення запасів російських сил збіглося з різким зростанням вантажних перевезень через Тамань у Ростовській області.

Він вважає, що Україні слід зосередитись на Мелітополі, Бердянську та Маріуполі, де Росія прокладає нові залізничні колії, щоб з’єднати окуповані території з Кримом та материковою частиною РФ.

«Нова залізнична лінія, яка йде від Якимівки в Мелітополі і тягнеться до Бердянська та Маріуполя, перш ніж досягти Ростова в Росії, ймовірно, буде використовуватися російськими військами для нового наступу. Ця дорога включає 63 км нових шляхів і близько 140 км відновлених і її будівництво може бути завершено до кінця року.

Саме ці шляхи зараз становлять більш серйозну загрозу, ніж непрацююча залізнична колія Кримського мосту. Західна допомога також має надаватися таким чином, щоб вона могла задовольнити потребу України в цільових активних точках постачання російських боєприпасів», — сказав він.

Використання мосту Росією значно скоротилося після того, як 17 липня 2023 року Україна атакувала його за допомогою безпілотників і підірвала ділянку дороги та залізничне полотно, зазначається в аналізі.

За словами Василя Малюка, голови Служби безпеки України, які згадує видання, до атаки 17 липня Росія щодня пропускала через міст понад 40 поїздів зі зброєю.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp