Бельгія заробила 625 млн євро на заморожених активах РФ – ЗМІ

У Бельгії заморожено 250,6 млрд російських активів, розміщених через міжнародний депозитарій Euroclear.

 

У результаті оподаткування доходів заморожених російських активів у 2022 році Бельгія одержала 625 млн євро. Про це повідомляє Le Soir.

 

Зазначається, що у Бельгії заморожено 250,6 млрд російських активів, розміщених через міжнародний депозитарій Euroclear.

 

Euroclear реінвестував ці гроші, в результаті одержав надприбуток у розмірі 821 млн євро. З останньої суми зняли податок за підвищеною ставкою.

 

Разом з тим, за словами голови бельгійського казначейства Александера де Ґеста, влада Бельгії розглянула 300 заявок на розблокування російських активів з майже тисячі поданих, здебільшого було видано відмови, кілька з них були опротестовані у судовому порядку.

 

Він відзначив, що запити надходять від осіб та організацій, які вважають, що на них не повинні поширюватися санкції. Наприклад, клієнти російських банків, які були, у свою чергу, клієнтами Національного розрахункового депозитарію Росії (щодо якого ЄС запровадив санкції. – Ред.) і активи яких були зрештою заморожені.

 

Ґест підкреслив, що для розмороження коштів клієнти має довести, що вони не перебувають під санкціями і не діють на користь осіб, які перебувають під санкціями, а також не повертатимуть кошти в Росію.

 

«Коли є щонайменші сумніви, ми не розморожуємо кошти», – заявив він.