Чи будуть ТЦК вручати повістки чоловікам за кордоном: відповідь Міноборони

У Міноборони відповіли, чи працюватимуть за кордоном ТЦК та, чи вручатимуть чоловікам призовного віку повістки.

За кордоном не працюватимуть українські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, а вручення повісток чоловікам за кордоном видається нереальною. Про це заявив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі «Радіо Свобода».

Читайте також: Більше ста людей: біля будівель ТЦК у Києві зафіксовано черги

“ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном – ред.) виглядає доволі нереальним”, – повідомив Лазуткін.

Речник Міноборони пояснив, що після набрання чинності нового закону про мобілізацію чоловіки призовного віку в Україні та за кордоном матимуть можливість оновити свій військовий облік протягом 60 днів, у тому числі через електронний кабінет. 

“Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (оновити військово-облікові дані – ред.) в консульських установах, а також через електронний кабінет”, — додав він.

За словами речника Міноборони, робиться все можливе, щоб електронний кабінет, через який можна буде оновлювати дані, запрацював у червні.

Читайте також: Китай підтримує війну в Україні, постачаючи Росії ключові технології: посол США при НАТО

Він наголосив, що електронний кабінет не передбачає проходження військово-лікарської комісії. Водночас запровадження електронного кабінету дозволить покращити облік військовозобов’язаних.

“Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних передусім – зміни місця проживання, зміну сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.”, – зазначив речник.

Нагадаємо, чи готові українці до мобілізації – результат соцопитування. Згідно з даними опитування, 25% респондентів зазначили, що багато з їх оточення намагаються уникнути мобілізації.