У Центренерго оцінили можливість відновлення Трипільської ТЕС

Росія завдала масованого удару по Україні. Внаслідок атаки було повністю знищено Трипільську ТЕС — найпотужнішу електростанцію Київської області.

З огляду на постійну небезпеку російських атак відновлення Трипільської ТЕС без надання Україні систем ППО — це «марна справа». Про це у четвер, 11 квітня, в ефірі програми Брифінг української служби Голосу Америки заявив голова наглядової ради ПАТ Центренерго Андрій Гота. 

У той же час, він зазначив, що станція все ще підлягає відновленню і енергетики вже отримали пропозиції щодо надання обладнання від європейських країн.

Гота розповів, що частину балістичних надзвукових ракет, що летіти в напрямку станції, вдалось збити, але через брак ракет для українських систем ППО, частина російських ракет все ж досягли цілі і знищили ТЕС.

Через це, за його словами, для стійкості української енергетики передусім важливо забезпечити українську протиповітряну оборону.

«Будь-що підлягає відновленню. Минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані і на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову-таки, без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони — це, м’яко кажучи, марна справа буде», — зазначив він. 

Трипільська ТЕС забезпечувала світлом майже 3 мільйони людей й була найбільшим постачальником електроенергії на Київщині, Житомирщині й Черкащині.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp