ФСБ на кордоні з ЄС цікавиться у росіян, що ті думають про війну — ЗМІ

У окремих випадках співробітники ФСБ також вивчають смартфони, підключаючи їх до спеціальної програми.

Співробітники прикордонної служби ФСБ проводять анкетування громадян Росії на кордоні з ЄС. Зокрема, тих, хто хоче пройти на територію Євросоюзу змушують повідомляти, як вони ставляться до війни. Про це у середу, 21 лютого, пише видання Медіазона.

Зокрема, така практика діє на пропускних пунктах з Естонією «Шумілкіно» і «Куничина гора», розташованих в Псковській області.

«Від громадян вимагають надати особисті дані, в тому числі вказати місце проживання в Росії і за кордоном, серію і номер паспорта, інформацію про проходження військової служби і мету поїздки. Крім цього вони повинні повідомити, де і ким вони працюють, контактний номер і ідентифікатор (IMEI) телефону. В кінці йде блок питань, пов’язаних з війною», — вказує видання.

Росіян просять також перерахувати «близьких родичів», які проживають в Росії і в Україні, імена знайомих, які воюють на боці ЗСУ, повідомити про «наявність зв’язків з числа співробітників спецслужб» і про своє «ставлення до дій керівництва ЄС, що підтримує націоналістичний режим» в Києві. 

За словами джерела Медіазони, анкети видають вибірково, в основному тим, хто має два громадянства — російське і європейське.

«Іноді співробітники ФСБ також вивчають смартфони, підключаючи їх до спеціальної програми», — вказують журналісти. 

У російському місті Єкатеринбурзі затримано і заарештовано громадянку Росії й США, проти неї порушили кримінальну справу про «держзраду». 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp