Поліція посилить заходи безпеки біля кладовищ у поминальні дні: можливі перевірки людей

Посилені заходи безпеки біля кладовищ: очікується посилення поліцейської присутності, перевірки людей, обмеження та заборони відвідування.

Співробітники поліції чергуватимуть біля кладовищ у поминальні дні в Україні. Працівники правоохоронних органів можуть перевіряти людей, а українців просять бути обережними. Про це повідомила заступниця начальника Департаменту комунікацій Нацполіції Юлію Гірдвіліс в ефірі телемарафону.

Читайте також: Чехія передала Україні перший тренажер F-16, — Повітряні сили

«Відповідно у ці дні буде посилений варіант несення служби поблизу кладовищ. Правоохоронці у складі понад 12 тисяч забезпечуватимуть правопорядок. За інформацією Головних управлінь Нацполіції, в регіонах такі поминальні заходи пройдуть на понад 9 000 кладовищ. Окремо хочемо наголосити, що відвідувати у ці дні кладовища або ні — це вибір кожного. Але ми повинні розуміти, що це є відкрита місцевість. Це підвищений ризик. І укриттів, на жаль, поряд там немає», — повідомила вона.

Представниця поліції закликала українців бути обережними на кладовищах, обмежити час перебування там і пам’ятати, що є регіони, де діє вибіркова заборона на відвідування цвинтарів. Це Житомирська, Донецька, Херсонська та Харківська області. Стосовно всіх інших кладовищ у регіонах, наприклад, у Чернігові, визначена конкретна кількість місць, куди люди можуть приходити і де це може бути безпечно.

«Це пов’язано з мінною небезпекою та ще не всі роботи із розмінувань на деокупованих територіях завершені. Окрім того, звертаємося до громадян, які проживають у прифронтових регіонах. Щоб вони уникали в ці дні відвідування кладовищ, що безпосередньо пов’язано з безпекою. Закликаємо також не ігнорувати сигналів повітряної тривоги, однозначно прямувати з місць скупчення людей», — додала Гірдвіліс.

Читайте також: Сезон полювання на окупантів у розпалі: ЗСУ показали, як дрони полюють на окупантів

У випадку виявлення вибухонебезпечних предметів, нагадала Гірдвіліс, слід негайно телефонувати до спеціалізованих служб або звертатися до правоохоронців, які чергують поблизу кладовища. Також не можна виключати обстріли з боку ворога.

«Наряди поліції будуть нести службу саме поблизу кладовищ. І звичайно, що у разі виявлення підозрілих осіб чи звернення громадян, які вказують на таких осіб, будуть негайно реагувати. Можуть вибірково перевіряти людей. І основна задача — уникнути будь-яких правопорушень чи провокацій», — зазначила вона. 

Нагадаємо, Провідна неділя 2024 в Україні: традиції, забобони та як правильно вітатися. Провідна неділя, або Радовниця, Гробки, Діди, — це особливий день у календарі українців, коли вони згадують і шанують померлих родичів.