Гроші РФ для України. ЄС все ближче до конфіскації

Рішення Ради ЄС про заморожені активи РФ відкриває шлях до використання доходів від цих активів на користь України.

Україна на крок ближче до отримання заморожених на Заході російських активів. 12 лютого Рада Євросоюзу затвердила постанову, яка дозволяє використовувати прибуток від заморожених активів РФ для України. «Це рішення дає можливість Раді ухвалити рішення про можливе встановлення фінансового внеску до бюджету ЄС, зібраного за рахунок цього чистого прибутку, для підтримки України та її відновлення та реконструкції на пізнішому етапі», — йдеться у повідомленні прес-служби Ради ЄС.

 

Що це означає?

 

Захід готується

 

У ЄС зараз заморозили приблизно 250 млрд доларів російських активів, а загалом у світі — 300 млрд доларів.

 

Рішення Ради ЄС про заморожені активи РФ відкриває шлях до використання доходів від цих активів на користь України. Таку заяву зробила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра.

 

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, рішення Ради ЄС «відкриває шлях до використання надприбутків від заморожених російських активів».

 

«Ми заохочуємо подальші кроки для їх практичного використання на користь України. Ці кроки мають бути амбітними та швидкими», – додав він.

 

Глава МЗС сказав, що Україна готова й надалі співпрацювати із партнерами над тим, щоб російські активи стали доступними для України. «Агресор має заплатити», — підсумував міністр.

 

США вітають рішення Європейської ради щодо використання прибутку від заморожених на Заході активів Росії для відновлення України та продовжують працювати з партнерами щодо подальших кроків у цьому напрямку, заявив представник Держдепу Метью Міллер.

 

На запитання, чи збираються США також піти цим шляхом, Міллер повторив, що вони продовжують “дискусії з партнерами”, але водночас зазначив, що Сполучені Штати “хочуть, щоб Росія заплатила” і продовжують використовувати “усі відповідні кошти для цього ”.

 

Росія лякає у відповідь

 

Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова відреагувала на ухвалення в ЄС закону про конфіскацію надприбутків, одержаних на заморожених активах центробанку РФ. На її думку, це крадіжка та присвоєння собі того, що тобі не належить. Захарова пригрозила, що заходи у відповідь будуть “вкрай жорсткими”, не уточнивши, які саме дії збирається вжити Москва.

 

МВФ, у свою чергу, попередив, що будь-які рішення про арешт заморожених російських активів мають бути підкріплені «достатньою юридичною підтримкою» для запобігання майбутнім ризикам.

 

Забрати вже цього року

 

Естонія закликає Євросоюз конфіскувати понад 150 млрд євро заморожених російських активів до кінця року, щоб встигнути до виборів у США, заявив генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевйов.

 

«Дуже важливо, щоб активи були конфісковані до кінця року, а краще – до виборів у США. Якщо ми чекатимемо надто довго, може бути надто пізно», – зазначив представник МЗС.

 

За його словами, війна в Україні досягла «плато на фронті та в політичному плані», що змушує російського президента Володимира Путіна вважати, що час на його боці.

 

«Цей рік має бути присвячений створенню політики, яка буде стійкою і відображатиме довгострокову спадкоємність. Йдеться не про стратегічну автономію як таку, а про стратегічну здатність діяти як європейці», – резюмував чиновник.