Vampire. Нова зброя проти Шахедів

Українські зенітники, напевно, вже використовують американські ракетні установки Vampire для збивання російських шахедів.

Схоже, що Сили оборони України почали використовувати нову зброю проти іранських дронів, які запускає Росія. Після відбиття чергової атаки дронів-камікадзе 11 лютого 2024 року прес-служба ВМС України опублікувала відео бойової роботи своїх підрозділів протиповітряної оборони, на яких експерти помітили незвичайне. Спочатку зенітники беруть ворожий Шахед на приціл, використовуючи невідому оптико-електронну станцію, після чого до російського дрон-камікадзе потрапляє реактивний снаряд, безпілотник зривається у піку та падає. Що то за зброя?

 

 

Американське постачання

 

У відео ВМС зазначається, що підрозділи використовували найновіші зразки ЗРК під час відбиття атаки на Одеську область.

 

OSINT-аналітик OSINTtechnical вважає, що в такий спосіб військові вперше продемонстрували бойову роботу установок Vampire з керованими реактивними снарядами APKWS. Defense Express пише, що Vampire складається з оптико-локаційної станції та пускового блоку під снаряди APKWS. При цьому оптико-локаційна станція також виконує функцію підсвічування цілі лазером, тому що APKWS мають лазерне наведення.

 

Аналітики відзначають, що збиття Шахеда з польотною масою аж 240 кілограмів є суттєвим досягненням для APKWS, тому установки Vampire під такі ракети є високотехнологічним та відносно дешевим засобом протидії ворожим БПЛА-камікадзе.

 

У грудні Україна мала отримати всі комплекси протидії безпілотникам Vampire, які раніше Вашингтон обіцяв передати ЗСУ, повідомляли у ВМС США.

 

 

Зручна система

 

VAMPIRE – це портативний комплект, який можна встановити на більшість транспортних засобів із вантажним кузовом, наприклад, на позашляховик. Система самостійна і може бути встановлена на будь-який наземний транспорт за кілька годин.

 

APKWS – це переробка конструкції некерованих ракет Hydra 70 з комплектом лазерного наведення для перетворення їх на високоточні боєприпаси. APKWS використовує технологію напівактивного лазерного самонаведення із розподіленою апертурою (DASALS). Конфігурація APKWS дозволяє використовувати наявні боєголовки Hydra 70 без необхідності встановлення лазерного самонаведення в носовій частині ракети. Безконтактний підривник дозволяє йому ефективно перехоплювати БПЛА. Лазерне наведення ракети, що активується під час запуску, не вимагає прицілювання до мети перед запуском.

 

Система може вражати і наземні мети.