Призовний вік в Україні – все, що потрібно знати

Що таке призовний вік та з скільки років мобілізація в Україні в матеріалі bigmir.net.

Президент України Володимир Зеленський затвердив законопроекти щодо продовження загальної мобілізації та військового стану в країні до 11 серпня 2024 року. Відповідно до цих законів, громадяни, які підлягають військовій службі, можуть отримувати повістки та бути спрямовані на виконання військових обов’язків.

У редакції bigmir.net дізналися, що таке призовний вік і зі скільки років мобілізація в Україні.

Що таке призовний вік

Призовний вік — це вікові групи громадян, зобов’язаних з’явитися на військову службу.

На початку лютого 2023 року уряд скасував призов на термінову військову службу. Законопроектом про мобілізацію №10449 замість термінової служби передбачається запровадження базової. Отже, починаючи з 2025 року громадяни проходитимуть базову військову службу.

Який призовний вік в Україні у 2024 році

2 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон №9281, згідно з яким граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників знижено з 27 років до 25 років.

Getty images

Getty images

До якого віку можуть мобілізувати в Україні

Чоловіки, які досягли 60 років, більше не підлягають мобілізації, оскільки вони досягли граничного віку на перебування в запасі Збройних Сил України. Після досягнення цього віку їх виключають із військового обліку.

Проте навіть після досягнення 60 років чоловік може вступити до лав Збройних Сил України за власним бажанням та стати добровольцем.

Хто звільнений від мобілізації в Україні у 2024 році

Чоловіки з відстрочкою від військової служби не підлягають мобілізації, але можуть приєднатися до війська добровільно. Відстрочка не звільняє від обов’язку служити армії загалом, вона лише дає можливість уникнути примусової мобілізації.

Відстрочка від призову надається військовозобов’язаним чоловікам та жінкам з різних причин:

  1. Через стан здоров’я.
  2. У зв’язку із сімейними обставинами.
  3. Для здобуття освіти, занять наукою та викладання.
  4. За наявності бронювання.
  5. У зв’язку із професійною діяльністю.

Норми нового закону набирають чинності 18 травня 2024 року.

Getty images

Getty images

Кому треба оновити дані в ТЦК в Україні в 2024 році

За інформацією представника Генерального штабу Збройних Сил України, полковника Юрія Глущенкова, починаючи з 18 травня 2024 року, необхідно оновити дані в територіальних військових комісаріатах усім чоловікам віком від 18 до 60 років.

Держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку. Незважаючи на те, чи придатний він чи обмежений придатний, непридатний до військової служби, — заявив Глущенко

Раніше ми писали про те, що після 18 травня правила перетину кордону можуть змінитися. Зміни торкнуться тих військовозобов’язаних, які мають відстрочку від призову з мобілізації.