Що не так з законопроєктом про електронний військовий квиток

Народні депутати та адвокат вважають, що до тексту, запропонованого до голосування у другому читанні, були додані неконституційні положення.

Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» — це державний реєстр, який включає інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. Інформація для реєстру збирається з різних державних реєстрів. Дехто з народних депутатів вважає, що до тексту, запропонованого до голосування у другому читанні, були додані неконституційні положення, котрі порушують недоторканність приватного життя українців. Про це йдеться у матеріалі TCH.ua.

Читайте також: Трамп після перемоги у дебатах в Айові пообіцяв закінчити війну в Україні “Дуже швидко”

Так, депутат від партії «Європейська солідарність» Ірина Геращенко заявила, що до реєстру вноситимуть інформацію про адміністративні правопорушення та всі виїзди за кордон, боргові зобов’язання тощо. 

Таку ж думку поділяють і її колеги по фракції.

«Мій підхід такий – держава має знати і вести реєстр військовозобов’язаних, але там не має бути зайвої інформації і приватне життя має бути захищеним. Я не розумію, навіщо державі знати наприклад, коли військовозобов’язаний перетинав кордон. При чому це до його військових зобов’язань», – зазначив депутат Олексій Гончеренко у коментарі для ТСН.ua.

Сумнівні положення документа, які можуть бути незаконними, прокоментував й відомий український адвокат Ростислав Кравець. Він вважає, що прийняття цього законопроєкту може становити загрозу національній безпеці України, оскільки в разі кібератаки дані з Реєстру можуть потрапити до рук ворога.

«Формально створюється мегареєстр, який буде містити всю інформацію, яка буде міститися невідомо де. Суб’єкта персональних даних, тобто нас з вами, позбавляють будь-якого захисту на розповсюдження своїх даних. Вносяться дані в один реєстр з усіх інших реєстрів, однак насправді там буде про всіх громадян України, не лише військовозобов’язаних. При цьому, інформації надто багато – про здоров’я, про освіту, про майновий стан», — пояснив Кравець для видання.

Читайте також: В “Укренерго” проаналізували повторний блекаут в Україні

За його словами, внесення персональної інформації військовозобов’язаних до реєстру є незаконним. 

«В жодній країні світу таких реєстрів не існує. І навпаки, існує дуже велика кількість міжнародних судів, і ЄСПЛ щодо права на забуття (право людини, що дозволяє їй вимагати за певних умов видалення своїх особових даних із загального доступу через пошукові системи – Ред.). А так, виявляється, буде якийсь мега реєстр, де буде зібрана уся інформація про вас», — додав адвокат. 

Нагадаємо, Рада розгляне законопроект щодо створення електронного військового квитка. У МО зазначили, що підтримують законопроект разом із Генеральним штабом і висловили надію на позитивне голосування парламентом.