Рада розгляне законопроект щодо створення електронного військового квитка

У МО зазначили, що підтримують законопроект разом із Генеральним штабом і висловили надію на позитивне голосування парламентом.

Верховна Рада 16 січня розглядатиме законопроект, який сприятиме цифровізації Сил оборони. Про це повідомляє Міністерство оборони.

Читайте також: Нові зміни в мобілізації: чого чекати українцям

Як вважають чиновники, реалізація положень документа сприятиме швидкому збору військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат. Цей законопроект надасть Міноборони можливість посилювати кіберзахист та право розміщувати свої IT-системи у військових хмарних сховищах НАТО.

Також, за їхніми словами, завдяки цьому будуть звільнені системи ППО, які захищають дата-центри від ракетних ударів (натомість їх застосують для прикриття об’єктів військової та критичної інфраструктури).

Ще однією перевагою цієї ініціативи, на думку Міноборони, є прискорення та розширення доступу Сил оборони до розвідданих союзників, прискорення розробки нових бойових систем та електронних сервісів, посилення захисту даних від ворожих кібератак.

Також цей законопроект передбачає вдосконалення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема, в частині взаємодії між реєстрами, що, за ідеєю, має впровадити можливість створення та використання цифрового військово-облікового документа.

Якщо закон буде прийнято, то буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовим. Також планується створення порталу електронних послуг для військових та військовозобов’язаних, статус учасника бойових дій можна буде отримати онлайн.

У МО зазначили, що підтримують законопроект разом із Генеральним штабом і висловили надію на позитивне голосування парламентом.

Раніше Буданов розповів, що у 2023 році РФ збільшила виробництво боєприпасів.