В Росії створили морський дрон на основі українських БПЛА

В Росії створили морський ударний безпілотник «Одуванчик», розроблений на основі конструкції, схожої з українськими дронами.

Російська компанія KMZ оприлюднила морський ударний безпілотник «Одуванчик», розроблений на основі конструкції, схожої з українськими безпілотними літальними апаратами. Про це повідомляє Мілітарний.

Читайте також: У британській розвідці назвали цілі армії РФ в Мар’їнці

Російський Кінгісеппський машинобудівний завод KMZ (Санкт-Петербург), що спеціалізується на виробництві катерів для російських силовиків і морських безпілотників, представив ударний безпілотник «Одуванчик».

Дрон, абревіатура якого розшифровується як «швидкохідний безпілотний катер-носій», був замовлений Міністерством оборони Росії у кількості десяти одиниць для проведення випробувань. За повідомленнями, останні відбуватимуться безпосередньо в зоні бойових дій проти України.

Дрон «Одуванчик» конструктивно дуже схожий на українські моделі проте має низку ключових відмінностей, які можуть свідчити про зовсім інші завдання, які він має виконувати.

Наприклад, у корпусі безпілотника відсутні видимі антени зв’язку, а також оптичні прилади спостереження та наведення.

Через відсутність камери безпілотник, ймовірно, не можна буде використовувати проти маневрених наземних цілей. Можна припустити, що його призначенням буде нанесення ударів по статичних об’єктах, таких як мости і порти.

Представники KMZ заявляють, що безпілотник може нести боєголовку або інше корисне навантаження вагою до 600 кілограмів. Для порівняння, дрон SeaBaby, який врізався в Кримський міст у липні 2023 року, ніс 850 кг вибухівки.

Читайте також: Гранати у сільраді на Закарпатті підірвав депутат від «Слуги народу»

Безпілотник може подолати відстань у 200 кілометрів зі швидкістю до 80 км/год. Якщо його запустити з Криму, цього достатньо, щоб завдати удару по Одесі. Крім того, не виключено, що вони можуть бути запущені з кораблів, які вже перебувають у морі.

При цьому незрозуміло, як буде здійснюватися управління без супутникового зв’язку, оскільки на борту не було помічено жодної такої антени.

Можна припустити, що росіяни використовували інерціальну систему з корекцією за сигналами GPS, як у безпілотниках «Шахед-136». Не виключена можливість використання ретрансляторів зв’язку.

Нагадаємо, СБУ показали морські дрони, які регулярно атакують російський флот. Служба безпеки Україна показала відео з морськими дронами, які регулярно завдають ударів по кораблях російського флоту.