Лукашенко з Путіним координували незаконне вивезення українських дітей до Білорусі, — дослідження

Олександр Лукашенко разом з Володимиром Путіним координували незаконне вивезення українських дітей до Білорусі.

Понад 2 400 українських дітей у віці від шести до 17 років були вивезені до 13 установ по всій Білорусі з моменту вторгнення Росії в Україну. Незаконне перевезення дітей координував президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Росії Володимир Путін. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на дослідження Єльського університету. 

Читайте також: За добу ЗСУ знищили 1 140 окупантів та багато техніки, — Генштаб

За оцінками деяких експертів та організацій, загальна кількість таких дітей є набагато вищою.

Висновки Лабораторії гуманітарних досліджень при Єльській школі громадського здоров’я є найбільш масштабними на сьогоднішній день щодо ймовірної ролі Білорусі в російській програмі переселення українських дітей.

Росія раніше заявляла, що пропонує гуманітарну допомогу тим, хто бажає добровільно виїхати з України, і відкидає звинувачення у воєнних злочинах.

Серед ключових висновків, викладених у звіті, є те, що дітей вивозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, що дослідники Єльського університету назвали постійною практикою.

Понад 2 000 дітей, яких Єльський університет ідентифікував, були перевезені до дитячого центру «Дубрава» в Мінській області Білорусі в період з вересня 2022 року по травень 2023 року, а 392 дитини були перевезені до 12 інших закладів.

Читайте також: У Севастополі оголошено повітряну тривогу: лунають вибухи

«Систематичні зусилля Росії з ідентифікації, збору, транспортування та перевиховання українських дітей здійснюються за сприяння Білорусі», — йдеться у доповіді.

Повідомляється, що уряд Росії та білоруський режим спільно координують і фінансують переміщення дітей з окупованої Росією України через Росію до Білорусі.

Зазначається, що перевезення до Білорусі через Росію «в кінцевому підсумку координувалися» між президентом Росії Володимиром Путіним і білоруським лідером Олександром Лукашенком.

Нагадаємо, РФ влаштувала вогневий терор на Херсонщині. Загинула бездомна жінка, а також зросла кількість загиблих внаслідок обстрілів Херсонщини вчора, 16 листопада: у лікарні померли дві поранені жінки.