Посла України у Польщі терміново викликали до МЗС через заяву Зеленського

Посла України в Польщі Василя Зварича було терміново викликано до МЗС Польщі.

Сьогодні, 20 вересня посла України в Польщі Василя Зварича було терміново викликано до МЗС Польщі. Посла прийняв заступник Державного секретаря МЗС Польщі Павло Яблонський. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ Польщі. 

Читайте також: Шуфрича зняли з посади голови комітету з питань свободи слова

“Заступник міністра передав рішучий протест польської сторони у зв’язку із заявами президента В. Зеленського, зробленими вчора на Генеральній Асамблеї ООН, про те, що деякі країни ЄС видають себе за солідарні, а насправді опосередковано підтримують Росію”, — йдеться у повідомленні. 

Заступник міністра закордонних справ зазначив, що стосовно Польщі ця теза не відповідає дійсності і, щобільше, є особливо невиправданою стосовно країни, яка підтримує Україну з перших днів війни.

Заступник міністра Яблонський зазначив, що тиск на Польщу на багатосторонніх форумах або направлення скарг до міжнародних трибуналів не є належними методами вирішення суперечок між країнами. 

Читайте також: У Севастополі повідомляють про приліт по військовій частині (фото, відео)

Крім того він зазначив, що ці дії не будуть ефективними проти Польщі, оскільки дії польського уряду, спрямовані на захист інтересів польських фермерів, відповідають національному, європейському та міжнародному законодавству. 

“Водночас, заступник глави МЗС висловив стурбованість публічними заявами вищих представників української влади, які останнім часом нав’язують однобоку оптику щодо багатовимірної проблеми експорту української сільськогосподарської продукції до сусідніх країн”, — додали у Міністерстві. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський на засіданні ООН заявив, що деякі союзники України у Європі підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер: “Може здатися, що вони грають свою роль, але насправді вони допомагають створити сцену для московського актора”. Зеленський зробив заяву після того, як попри рішення Єврокомісії про скасування заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції, Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про збереження власних обмежень.