Глухий кут. Буданов розповів, чому ЗСУ не атакують

Ситуація на фронті зайшла в глухий кут, але це можна виправити, вважає глава української військової розвідки і назвав способи.

Російські окупанти зазнають колосальних втрат і засіли в глуху оборону в усіх напрямках, окрім району Бахмута на Донеччині. А Збройним силам України поки що не вистачає зброї для комплексного контрнаступу. Таким чином, бойові дії в Україні зайшли глухий кут, заявив керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

Київ чекає на зброю

В інтерв’ю виданню ВВС, яке вийшло 29 грудня, глава української військової розвідки охарактеризував поточну обстановку на фронті як «тупикову». За його словами, ситуація аж ніяк не розвивається.

Після того, як у листопаді ЗСУ відбили Херсон, епіцентр бойових дій змістився до Донецької області. Наразі найбільш запеклі бої йдуть на Бахмутському напрямку. На інших ділянках фронту російські війська зайняли оборону, а темпи наземних операцій українських військових із настанням зими сповільнились.

За словами Буданова, Росія «зараз перебуває в повній безвиході», зазнаючи дуже значних втрат. Він вважає, що Кремль оголосить ще одну хвилю мобілізації. Але, додає він, на цьому тлі українським силам все ще не вистачає ресурсів для просування вперед на багатьох напрямках.

«Ми не можемо перемогти їх по всіх напрямках комплексно. Вони – теж. Ми дуже чекаємо на нові поставки зброї та надходження досконалішого озброєння», – підкреслив Буданов.

Незважаючи на тупикову ситуацію на фронті, Буданов переконаний, що в результаті Україна поверне всі окуповані території, включаючи Крим, і повернеться до кордонів 1991 року.

Про настання з Білорусі

Незважаючи на прогнози деяких українських чиновників та військових про те, що на початку 2023 року з території Білорусі буде новий наступ російських військ на Київ, Буданов має іншу думку. За його словами, дії РФ у Білорусі, зокрема перекидання туди солдатів і техніки — це спроба відтягнути частину українських військ із південного та східного напрямків на північ.

Глава ГУР розповів, як нещодавно потяг із російськими солдатами зупинився поблизу білорусько-українського кордону, а за кілька годин пішов назад, не висадивши жодної людини.

«Вони зробили це відкрито, вдень, щоби всі бачили», — сказав Буданов.

«Наразі я не бачу жодних ознак підготовки до вторгнення до Києва чи північних районів з боку Білорусі», — продовжив він.

Більше того, Буданов вважає, що білоруське суспільство не підтримає подальшої участі у війні, а аналітики ставлять під сумнів рівень готовності її 48-тисячної армії.

«Саме тому президент Лукашенко робить усі кроки, щоб запобігти катастрофі для своєї країни», — вважає Буданов.

Місто-фортеця

Після взяття Херсона найтяжчі бої розгорнулися довкола Бахмута. Ситуацію навколо міста небезпідставно порівнюють з окопами Першої світової війни. Захоплення Бахмута росіянами переріже українські лінії постачання та відкриє військам РФ дорогу до опорних пунктів на сході, включаючи Краматорськ та Слов’янськ.

За словами Буданова, наступом на Бахмут керує ПВК Вагнера. Глава ГУР вважає, що для її засновника Євгена Пригожина взяття міста – це політичний приз та ще один козир у підкилимній боротьбі всередині російського керівництва.

Про іранські ракети

З 10 жовтня Росія також веде нещадну повітряну кампанію, завдаючи ударів ракетами та безпілотниками по найважливіших об’єктах інфраструктури України, внаслідок чого мільйони людей залишаються без електрики, опалення та води.

Буданов вважає, що, швидше за все, ці атаки продовжаться, але передбачає, що запаси ракет у Росії закінчуються, а швидко заповнити їх нестачу російська промисловість не в змозі.

Хоча війська РФ використовують іранські безпілотники, постачати більш потужну зброю, зокрема ракети, Тегеран відмовляється, побоюючись нових санкцій з боку західних країн.