Ірина Мудра: Всі постраждалі від агресії РФ отримають гідні компенсації

Важливим підсумком роботи Міністерства юстиції у 2022 році є створення Компенсаційного механізму, завдяки якому всі постраждалі від агресії РФ зможуть отримати гідні компенсації. Про це повідомила у Facebook заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

«Вже зараз маємо резолюцію Генеральної асамблеї ООН, а ще підтримку багатьох парламентських асамблей, ПАРЄ, НАТО, Європарламенту, Комітету Ради Європи. Паралельно триває робота над створенням Спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії росії проти України», — написала заступниця міністра.

Вона переконана, що Компенсаційний механізм запрацює, і першим кроком стане запуск міжнародного Реєстру збитків. Вже визначено, в якій країні він буде розміщений юридично. Потім — створення Компенсаційної комісії, наповнення Компенсаційного фонду. «Все це обов’язково станеться, будуть гарні новини», — йдеться в дописі.

За словами заступниці, важливим аспектом роботи Мін’юсту на 2023 рік є міждержавні позови України проти РФ у ЄСПЛ. Як повідомила Ірина Мудра, до позовів України у ЄСПЛ приєднались уже 25 країн, і державі-терористу не вдасться уникнути відповідальності: «Попри те, що країна-агресор відмовляється виконувати рішення суду, ми знаємо, для них немає терміну давності, а міжнародний прецедент нікуди не зникне».

Вона запевнила, що робота у 2023 році буде спрямована на прискорення військової і юридичної перемоги України у війні, адже поразка росії вже є очевидним фактом. «Вірю в ЗСУ та роблю все на своєму місці, щоб юридична перемога також настала якнайшвидше», — написала Ірина Мудра.