Військовий облік для жінок в Україні відстрочили на рік.

Міністерство оборони України відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій та спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

З 1 жовтня жодних заборон на виїзд жінкам за кордон не буде. Міноборони підготували наказ, яким відтерміновується строк взяття жінок відповідних професій й спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков. Про це написала заступник міністра оборони України Ганна Маляр в Telegram

В повідомленні вона нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій та спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

Маляр повідомила, що зараз в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Читайте також: РФ почала частіше використовувати радянські ракети — ЗСУ

“Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік — до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним”, — написала заступник міністра оборони. 

Вона зазначила, що після змін у законодавстві щодо добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Вона додала, що за заявою Генштабу на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Читайте також: Нічний обстріл Харківщини: з’явилися фото наслідків

Нагадаємо, ЗСУ показали збиття вертольота РФ на Херсонщині. Вертоліт був збитий зенітним ракетним підрозділом Бук-М1 повітряного командування Центр 7 вересня близько 8:30.