США дали таку зброю, яку Україна не могла б і купити, – Зеленський

Це і РСЗВ HIMARS, і 155 мм артилерія, а також інша зброя зразка НАТО.

Президент Володимир Зеленський заявив, що завдяки США Україна отримала таку зброю, яку не могла навіть купити до повномасштабного російського вторгнення. Про озброєння ЗСУ глава держави розповів в інтерв’ю The Washington Post.

Читайте також: Латвія передала Україні чотири вертольоти для ЗСУ

Так, за словами Зеленського, Україна завжди мала лише радянську зброю. Зброї НАТО у ЗСУ ніколи не було, а наявність з 2014 року мінімуму було недостатнім.

«Серйозні сили, які нам потрібні, як HIMARS, який ми зараз бачимо, або 155-міліметрова артилерія – я вже не говорю про танки та авіацію – у нас цього не було, і не було можливості купити. Єдине, про що ми домовлялися, це військові безпілотники, «Байрактари». Однак за всієї поваги, з безпілотниками не можна воювати», – каже він.

Читайте також: Словаччина передала Україні 4 САУ Zuzana

Зеленський додав, що після повномасштабного вторгнення РФ він лише просив закрити небо над Україною. Якби це сталося, не було б величезної кількості смертей.

Пропонувалася альтернатива у вигляді передачі кількох літаків, але Україна ніколи не мала можливості закрити небо самостійно. Це стосується і періоду до війни, до 2014 року, і нинішнього періоду.

Нагадаємо, раніше Великобританія передала Україні додаткові РСЗВ M270.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.