УКРАЇНА

У МВФ визнали, що помилялись стосовно термінів закінчення війни в Україні

Міжнародний фонд визнав помилку щодо тривалості війни в Україні, за новим прогнозом бойові дії триватимуть щонайменше до кінця 2025 року.

Міжнародний фонд змінив прогноз тривалості війни в Україні За його даними, бойові дії триватимуть щонайменше до кінця 2025 року і продовжать негативно впливати не лише на регіон, а й на Європу загалом. Про це повідомив Альфред Каммер під час прес-брифінгу «Перспективи європейської економіки» за жовтень 2024 року.

«Коли ви дивитеся на наші прогнози на 2025 рік, ми також знизили їх для України. І це відображення того, що війна Росії в Україні триватиме. Ми припускали, що вона припиниться раніше. Це не так. І це, знову ж таки, додаткові витрати для української економіки», — заявив він.

Раніше МВФ у своєму базовому прогнозі очікував на завершення війни до кінця 2024 року. Однак у жовтні цей термін було перенесено на рік уперед – до кінця 2025 року. За оцінками МВФ, показники економічного зростання цього року серйозно постраждали внаслідок бомбардувань енергетичної інфраструктури в Україні, що також негативно впливає на перспективи розвитку.

«І, крім того, звичайно, як і для всієї Європи, це створює невизначеність в Україні, і це надає пом’якшувальну дію на сукупний попит», — наголосив Каммер.

Представник фонду заявив, що економічна команда МВФ продовжує «робити чудову роботу з погляду, по-перше, підтримки макростабільності» в Україні.

«По-друге, підтримки економіки для запуску зростання та підтримки підприємств для роботи в цьому середовищі, захисту вразливих людей, які страждають від війни. І, по-третє, підготовки основ для, як ми сподіваємося, швидкої реконструкції та середньострокового шляху до вступу до ЄС «, — розповів він.

Каммер додав, що війна Росії проти України продовжує впливати на перспективи Європи.

«Якщо подивитися на траєкторію зростання, то вона не сильно змінилася за останній рік. І головна причина, через яку справи в Європі йдуть погано, насправді полягає у великому шоку цін на енергоносії, спричиненому Росією, який переживає Європа», — зазначив він. 

Зокрема, Німеччина дуже постраждала через зростання цін на енергоресурси через високу енергоємність свого виробництва.

«Це прямий вплив російської війни. Якщо ви дивитеся на цикл посилення ЄЦБ, він мав бути жорсткішим просто тому, що інфляція була вищою. Це результат війни Росії в Україні», — наголосив він.

МВФ переглянув прогноз зростання темпу у Європі на 2025 рік у бік зниження.

«І те, що ми бачимо, — це деяка поміркованість у прогнозованому нами відновленні. І знову ж таки, це результат невизначеності, створеної у зв’язку з навколишнім середовищем та війною Росії в Україні»

На його думку, передбачувані споживачі стикаються із ситуацією невизначеності та запитують, як вплинуть на ціни на енергоносії та нашу перспективу. Інвестори також відчувають невизначеність та цікавляться тим, що відбудеться у найближчому майбутньому.

«Тож це пряма дія, яку ми бачимо, — війна Росії в Україні все ще має наслідки для економічного розвитку Європи», — сказав він.

Нагадаємо, Глава Пентагону заявив, чим закінчиться війна в Україні. Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що війна з Росією закінчиться переговорами, але США мають продовжити підтримку України.