Реєстр «Оберіг» запустять у червні: у Міноборони розповіли аспекти його роботи

«Оберіг» буде взаємодіяти з шістьма іншими реєстрами, щоб отримувати актуальну інформацію про громадян.

Реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» планують запустити на початку червня. Про це повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко  в коментарі Суспільному.

Читайте також: Втрати армії Росії у війні проти України перевищили 475 тисяч осіб: Генштаб

«В першу чергу реєстр “Оберіг” — це інструмент для розуміння державою людського капіталу, для військового обліку громадян і для зворотного зв’язку громадян і розуміння, які дані відносно військового обліку є у держави. Зараз єдиний орган, який вносить в “Оберіг”, — це працівники ТЦК та СП. Це єдиний реєстратор, який може вносити дані”, — пояснила Черногоренко.

Вона додала, що «Оберіг» здійснює взаємодію з шістьма реєстрами. Головне завдання цих обмінів, цієї взаємодії — актуалізація даних українців. 

“Це реєстр Державної податкової служби, це реєстр Мін’юсту, Державної реєстрації актів цивільного стану. Це відомості про сім’ю, а також про смерть. Реєстр Державної судової адміністрації, реєстр Державної прикордонної служби, реєстр Міністерства освіти та науки”, — повідомив вона. 

Читайте також: Путін може зупинити війну в Україні одним дзвінком, — Сікорський

Черногоренко розповіла, що дізнатися, чи розшукується людина як «втікач», можна в базі даних «втікачів» у реєстрі ТЦК. Для цього необхідно написати прізвище, ім’я та по батькові. Якщо такі люди є у системі, то вони побачать усі судові справи, пов’язані з ними.

Нагадаємо, в ISW повідомили, що затримка зброї США може уповільнити український контрнаступ до 2025 року. Хоча США планують продовжувати підтримку України, ISW вважає, що їй слід негайно подати заявку на участь у загальновійськовій ініціативі, щоб не втратити ініціативу на полі бою.