СБУ екстрадували з Болгарії лідера угруповання, що «переправляло» ухилянтів за кордон

Зловмисники продавали чоловікам призовного віку підроблені документи для виїзду з України.

Служба безпеки України та правоохоронні органи Болгарії отримали інформацію про екстрадицію в Україну лідера злочинного угруповання, яке спеціалізувалося на переправленні за кордон осіб, що переховувалися від правосуддя. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: 98-річна українка, яка пройшла 10 кілометрів під обстрілами, отримає новий будинок від Monobank

Понад два роки зловмисник переховувався від правосуддя в країнах ЄС, але завдяки зусиллям співробітників СБУ та їхніх європейських колег його було розшукано, затримано та доставлено в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності.

В СБУ нагадали, що наприкінці січня 2023 року правоохоронці затримали сімох його спільників у різних регіонах України. Їхніми діями підозрюваний дистанційно керував з-за кордону.

“Зловмисники продавали чоловікам призовного віку підроблені документи для втечі за межі нашої держави. Насамперед мова йде про фіктивні меддовідки щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Крім того за гроші фігуранти пропонували своїм клієнтам виїхати до тимчасово окупованої частини Запоріжжя під виглядом відвідування родичів. Для цього ухилянтів забезпечували фальшивими документи про начебто наявність близьких родичів за лінією фронту”, — йдеться у повідомленні. 

Додається, що вартість таких послуг зловмисники оцінювали від 2,5 до 8 тисяч доларів США. Сума залежала від терміновості виїзду.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили екстрадованому лідеру злочинної організації про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: Шмигаль відкинув ідею про заборону дзвінків російським військовополоненим

▪️ ⁠ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
▪️ ⁠ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
▪️⁠ ⁠чч. 1, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Щодо фігуранта та його спільників – триває досудове розслідування. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, суд зняв браслет з митрополита УПЦ МП Павла, але залишив під домашнім арештом. Митрополит УПЦ МП Павло звільнений від електронного браслета, але залишається під контролем суду.