Естонія не планує примусово повертати українських біженців, навіть чоловіків призовного віку — МВС

МВС Естонії не збирається примусово повертати українських біженців, які легально проживають в країні.

Відомство внутрішніх справ не має наміру організовувати примусове повернення в Україну громадян України, які легально проживають в Естонії і залишили свою батьківщину через конфлікт. Це стосується навіть чоловіків призовного віку, які, ймовірно, підпадають під можливу мобілізацію на батьківщині. Про це заявила Аннелі Вікс, радниця у відділі політики громадянства та міграції МВС, повідомляє ERR.

Читайте також: 98-річна українка, яка пройшла 10 кілометрів під обстрілами, отримає новий будинок від Monobank

«Мобілізація – це питання, що стосується держави та її громадян. Міністерство внутрішніх справ не має плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії та втекли через війну, у тому числі українців, які належать до цільової групи можливої ​​мобілізації», – заявила Вікс.

Відповідно до Аннелі Вікс, якщо у громадян України у призовному віці не буде можливості обміняти протерміновані паспорти на нові в посольстві України, вони можуть позбутися права на подорожі.

«Однак відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подання заяви на отримання або продовження посвідки на проживання (у тому числі на підставі тимчасового захисту). Чинний порядок також допускає ідентифікацію чи підтвердження особи на підставі інших доказів», – наголосила Вікс.

Читайте також: Україна вступить до НАТО після завершення війни з Росією, — Зеленський

Станом на кінець квітня, в Естонії тимчасовий притулок мали близько 31 000 військових біженців.

Нагадаємо, Ольга Стефанішина заявила, що Україна не буде силою повертати чоловіків з-за кордону. Віце-прем’єр-міністр України з євроінтеграції Ольга Стефанишина заявила, що чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном, не будуть силою повертати в країну.