Перші F-16 з пілотами прибудуть до України у 2024 році — Пентагон

Сьогодні відбувається 21 зустріч Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн».

Перші літаки F-16 прибудуть до України в цьому році разом з навченими пілотами та технічним персоналом. Про це повідомив глава Пентагону Ллойд Остін перед початком засідання у форматі «Рамштайн», повідомляє bigmir.net

Читайте також: США виділять Україні ще один мільярд доларів — Остін на Рамштайні

Остін зауважив, що за останні два роки члени Контактної групи з оборони надали Україні понад 70 комплексів ПЗРК середньої та великої дальності, а також тисячі ракет.

«Ми передали Україні понад 3000 одиниць бронетехніки, включаючи понад 800 основних бойових танків. Ми також передали десятки тисяч протитанкових ракет», — підкреслив глава Пентагону.

Остін також заявив, що цього року Україна почне отримувати перші літаки F-16.

«У цьому році до України почнуть надходити більше ескадриль F-16, які були подаровані разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, навченими членами цієї Контактної групи», — повідомив Остін.

Читайте також: Посол Дании сказал, когда Украина получит F-16

Нагадаємо, сьогодні проходить 21-а зустріч Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн». Союзники обговорюють поставки ракет ATACMS, снарядів та іншого озброєння.

Щодо F-16 для України, повідомляється, що Україна отримає літаки F-16 від союзників, які очолюють авіаційну коаліцію, таких як Нідерланди та Данія. Партнери також проводять навчання українських пілотів та інженерів.

Представники Повітряних сил зауважили, що навчання пілотів вже наближається до завершення. Раніше Велика Британія повідомила про успішне завершення навчання українських пілотів, а наступний етап навчання відбудеться у Франції.

Очікується, що перші літаки F-16 надійдуть до України в поточному році, проте точні строки поставок наразі невідомі.