В НАТО назвали умову для гарних відносин КНР із Заходом

Пекін продовжує розпалювати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, вважають в НАТО.

Китай має припинити підтримку Росії у війні проти України, якщо хоче налагодити відносини з країнами Заходу. Про це у четвер, 25 квітня, під час виступу заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на заході у Берліні.

Він зауважив, що допомога КНР «життєво важлива» для Росії, що прагне продовжити війну проти України. Генсек підкреслив, що минулого року росіяни імпортували близько 90% мікроелектроніки з Китаю, яка використовується у виробництві ракет, танків та літаків. Також КНР хоче надати РФ нові супутникові можливості.

«Китай заявляє, що хоче мати хороші відносини із Заходом. Водночас Пекін продовжує підживлювати найбільший збройний конфлікт в Європі з часів Другої світової війни. Вони не можуть мати і те, і інше», — підкреслив Столтенберг. 

Генсек НАТО також застеріг західних союзників від залежності від Китаю, в яку потрапила Росія.

«У минулому ми зробили помилку, потрапивши в залежність від російських нафти і газу. Ми не повинні повторити цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, сировини, технологій робить нас вразливими», — сказав генсек.

У США раніше обговорювали запровадження санкцій проти банків Китаю через підтримку країною Росії, але, за даними Reuters, Білий дім поки не має такого плану. Вашингтон утримується вводити санкції проти великих банків Китаю, що аналітики вважають «ядерним» варіантом, з огрляду на вплив, який це може мати на світову економіку та відносини між США і Китаєм.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp