ATACMS на озброєнні у ЗСУ може змусити Росію перемістити авіацію далі від фронту, — ISW

ATACMS на озброєнні України можуть становити загрозу для російської авіації та складів боєприпасів.

Надходження ракет великої дальності ATACMS у достатній кількості від США дозволить українським військам послабити російську логістику і загрожувати російським аеродромам у глибокому тилу, хоча місяці затримки, можливо, дали російським військовим час нівелювати потенційний оперативний вплив, який нададуть Україні ракети ATACMS. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Макрон хоче замінити фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії

Аналітики повідомили, що Україна вперше застосувала надані США ракети великої дальності ATACMS для удару по російських цілях в окупованій Україні 17 жовтня 2023 року, націлившись на російські аеродроми в окупованому Бердянську та Луганську. 

“Українські сили, ймовірно, мали на меті зірвати російську авіаційну підтримку локальних російських наступальних операцій, але не були забезпечені достатньою кількістю ОТРК для проведення тривалих масштабних операцій з перехоплення російських авіаційних засобів”, — йдеться у повідомленні. 

Аналітики повідомляють, що версії ракет ПТРК, оснащені касетними боєприпасами, дозволяють українським військам наносити більш ефективні удари по аеродромах, які можуть знищити більше російських літаків та інших об’єктів, ніж окремі ракетні удари по окремих літаках. 

“Ці удари можуть спонукати російські війська передислокувати літаки далі від лінії фронту, хоча це, ймовірно, матиме набагато більший вплив на російські вертольоти, ніж на більшість російських літаків, які мають набагато більшу дальність польоту”, — зауважили в Інституті.

Читайте також: Прем’єр Іспанії тимчасово припиняє виконувати обов’язки

Додається, що поява ракет великої дальності ATACMS також може становити значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і може змусити російське командування обирати між укріпленням існуючих складів і подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

В ISW вважають, що українські удари по російській логістиці або російській авіації в глибокому тилу, ймовірно, матимуть оперативне значення, але тільки якщо українські сили успішно скоординують їх з наземними операціями, щоб використати ослаблені російські можливості в результаті цих ударів.

Нагадаємо, РФ заветувала  резолюцію ООН про заборону ядерної зброї у космосі. З 15 країн лише Росія виступила проти документа, який би закликав усі країни не розробляти та не розгортати ядерну зброю чи іншу зброю масового знищення в космосі.