Заборона TikTok. Перший крок США, що чекає Україну

Китайська компанія ByteDance має 9 місяців з можливістю продовження цього терміну до року для того, щоб досягти угоди про продаж надпопулярної соцмережі TikTok.

 

Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо потенційної заборони соціальної мережі TikTok. Згідно з документом, китайська компанія ByteDance має протягом 270 днів продати TikTok, інакше соцмережа буде заборонена у США. 19 січня 2025 є кінцевим терміном для продажу TikTok, але Байден може продовжити його ще на 90 днів, якщо побачить прогрес на шляху до продажу.

 

У чому небезпека TikTok

 

Наміри США заборонити соцмережу пов’язані з широким занепокоєнням щодо можливої передачі китайською компанією даних про американських користувачів владі в Пекіні, як це передбачає китайський закон про національну безпеку. TikTok, що базується в Сінгапурі, переконує, що не зберігає інформацію про американських користувачів у Китаї.

 

Залишається відкритим питання про те, як відреагує Китай і чи дозволить влада ByteDance продати TikTok. The Wall Street Journal з посиланням на джерела писала, що китайський уряд вважає, що блокування в США краще ніж продаж.

 

Замок у США передбачає, що соцмережа буде заблокована в американських магазинах додатків і на «інтернет-хостингах», які його підтримують. Це фактично обмежило б нові завантаження програми та взаємодія з його контентом.

 

Реакція соцмережі

 

Видання Bloomberg раніше повідомляло, що TikTok планує оскаржити закон у суді. Судовий розгляд у кінцевому підсумку може змінити терміни продажу.

 

У TikTok кажуть, що заборона зачепить 170 мільйонів американців, зруйнує 7 мільйонів підприємств, а американська економіка втратить 24 мільярди доларів, які щороку генерувала соцмережу.

 

США не перші

 

У ряді країн вже давно діють повні або часткові обмеження TikTok: Індія заборонила соцмережу з 2020 року, Афганістан — з 2022, додаток не працює в Ірані та Киргизстані.

 

Установка TikTok на урядові пристрої заборонена у Тайвані та ряді країн ЄС, у Великій Британії, Канаді та Австралії. У 30 штатах США та місті Нью-Йорк TikTok заборонено використовувати на робочих смартфонах держслужбовців.

 

Зокрема, Білий дім зобов’язав власних співробітників, а також працівників Пентагону, міністерства внутрішньої безпеки та Держдепу видалити додаток зі службових смартфонів та систем протягом 30 днів із лютого 2023 року.

 

Адміністрації багатьох коледжів блокують доступ до програми в мережах Wi-Fi кампусу.

 

У травні 2023 року губернатор штату Монтана Грег Джанфорте підписав закон про заборону роботи TikTok у штаті, що стало першою забороною такого роду в країні. TikTok оскаржив у суді це рішення.

 

На що чекати в Україні?

 

Українське законодавство про санкції містить підстави для їх запровадження, зокрема тоді, коли хтось із союзників запровадив їх або проти фізичної, або юридичної особи, зазначає народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

 

При цьому нардеп зазначив, що в парламенті немає якихось законодавчих ініціатив щодо заборони Тікток.

 

«На рівні парламенту зараз є ініціатива народного депутата Миколи Княжицького про взаємодію із соціальними мережами, і якщо вона визнається такою, що не має прозорої системи власності, не створить представництва для роботи з Україною, то можуть бути обмеження у використанні її, але з боку держави , а не громадян. Інших ініціатив щодо функціонування соціальних мереж немає і не впевнений, що найближчим часом з’являться», — наголосив голова Комітету.

 

Відповідаючи на запитання, чи може заборона ТікТока в США призвести до аналогічного рішення в Україні, Юрчишин зазначив, що у нашому санкційному законодавстві є одна з підстав запровадження санкцій – наявність фізичної чи юридичної особи у списках санкцій наших партнерів. «Тому таке рішення США може подіяти, але м’яч суто на нашому полі і все залежатиме від позиції наших спеціальних служб», — додав він.