Що потрібно змінити для вступу України до ЄС – єврокомісар

Йоханнес Хан упевнений, що Євросоюз потребує інституційних змін та збільшення свого бюджету на 20%

Єврокомісар із бюджету Йоханнес Хан заявив, що для успішного вступу України до Європейського Союзу необхідно збільшити бюджет ЄС на 20%. Він зазначив, що це відповідатиме лише 0,2% європейського економічного виробництва і є здійсненним кроком. На думку Хана, це інвестиція у світле майбутнє з огляду на величезний економічний потенціал України.

Читайте також: Закон про мобілізацію в Україні 2024 року: Міноборони опублікувало ключові зміни

Очікуване збільшення бюджету на 20% означає додаткові 200 мільярдів євро за семирічний бюджетний період. Хан підкреслив, що фінансова сторона питання викликає найменше тривоги, ніж питання інституційних реформ та правового панування в ЄС.

Він зазначив, що Євросоюз потребує інституційних реформ, включаючи зміну правил ухвалення рішень у зовнішній політиці з одноголосності на більшість голосів. Хан також висловив думку, що приєднання України до ЄС найближчими роками малоймовірне з огляду на складну обстановку у країні.

Читайте також: Мобілізація з 25 років: Зеленський пояснив, чому на фронті потрібні молоді бійці

Хоча він визнав, що прогнозувати дату приєднання зараз неможливо, він підкреслив, що вступ до ЄС в умовах військового конфлікту неможливий. За його словами, Україна зараз виборює виживання, і всі країни, які бажають вступити до ЄС, повинні виконати необхідні реформи.