РФ готується до нових масованих ударів України — що потрібно знати

Найближчі тижні можуть бути небезпечними, оскільки Росія планує збільшити інтенсивність ударів по українській логістиці, включаючи нові цілі, повідомляє ISW.

Нові заяви міністра оборони Росії Сергія Шойгу вказують на можливе посилення ракетних та дронових атак з логістики та транспортної інфраструктури України у найближчі тижні з метою перешкоджання надходженню та розподілу західної військової допомоги. Ця інформація міститься в останньому огляді Інституту вивчення війни.

Сили України нещодавно відновили втрачені позиції на схід від міста Часів Яр, тоді як російські війська продовжують свої наступальні операції у цьому районі. Дані, отримані 22 квітня, показують, що Збройні сили України просунулися на південний схід від Івановського, розташованого на схід від Часового Яру. Командир чеченського спецназу Ахмат Апті Алаудінов стверджує, що його підрозділи, спільно з 4-ю мотострілецькою бригадою (бойовики «ЛНР»), захопили кілька українських позицій на західній околиці Кліщіївки, що на південний схід від Часового Яру. Однак Інститут вивчення війни ще не виявив відповідних доказів цих тверджень.

Згідно з заявами Шойгу, Росія має намір посилити удари по логістичних центрах та складах західної зброї в Україні. Навесні 2024 року російські війська вже завдали серйозних атак по енергетичній інфраструктурі України, використовуючи слабкі можливості української ППО, у спробі порушити енергетичну мережу країни та заподіяти довгострокову шкоду її військовим можливостям та моральному духу. Враховуючи заяву Шойгу, можна припустити, що найближчими тижнями російські війська посилять атаки з використанням дронів і ракет, щоб завдати максимальної шкоди українській інфраструктурі та військовій промисловості ще до початку надходження очікуваної допомоги зі США.

Фокусування заяв Шойгу на ударах по українській логістиці свідчить про можливу зміну цілей російських військ, спрямовану на поразку транспортної інфраструктури, логістики та військових складів України. 19 квітня російські війська здійснили потужні атаки по транспортній інфраструктурі в Дніпропетровській області, тому очікується, що Росія має намір повторити і розширити подібні атаки найближчими тижнями з метою перерізати українські транспортні маршрути та логістичні зв’язки. Такі координовані зусилля можуть суттєво обмежити здатність України ефективно переміщати військовий персонал та техніку між критичними точками фронту та уповільнити покращення її військових можливостей за рахунок очікуваного надходження допомоги із США.

Шойгу також стверджує, що Росія захопила українські села Богданівка, Першотравневе та Новомихайлівку. Проте Інститут вивчення війни немає достатніх візуальних підтверджень цих тверджень.

Очевидно, російські війська планують посилити поточні наступальні операції найближчими тижнями, щоб скористатися нестачею озброєння у Збройних сил України перед очікуваним надходженням американської військової допомоги. Факт того, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу наголошує на наступальних операціях у районах, що знаходяться на захід від Авдіївки, а також на захід та південний захід від Донецька, підтверджує припущення про те, що російські війська планують посилити наступ саме в цих районах, де зараз активно ведуться бойові дії.

Читайте також: Війна влітку 2024. Наступ РФ і фактор авіації

Тим часом, окупанти нещодавно просунулися на захід і південний захід від Донецька під час боїв у цьому регіоні. Геолокаційні дані, опубліковані 23 квітня, свідчать про те, що російські війська просунулися на південь від Красногорівки, що на захід від Донецька. Також на відео, опублікованому 22 квітня, видно, як військовослужбовці зі складу російської 155-ї окремої морської піхотної бригади (Тихоокеанський флот) встановлюють прапор у західній частині Новомихайлівки, що знаходиться на південний захід від Донецька, що свідчить про просування російських сил у цьому населеному пункті. 23 квітня російські «військори» також повідомили, що війська РФ нібито повністю контролюють Новомихайлівку.

Нагадаємо, сьогодні вночі Сенат США проголосував за допомогу Україні.