ISW: затримка допомоги з Заходу шкодить обороні України та плануванню контрнаступу

Поки армія РФ посилює наступ на Донбасі, затримка допомоги для України шкодить військовим та плануванню контрнаступу.

Російські війська посилюють наступ на Донбас у той час, як Україна потребує термінової військової допомоги з Заходу, щоб зупинити наступ і відновити ініціативу. Затримка допомоги змушує Україну приймати складні рішення щодо оборони і може негативно вплинути на її здатність стримувати Росію. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Втрати армії РФ у війні проти України перевищили 448 тисяч осіб, — Генштаб

В Інституті повідомили, що начальник Головного управління військової розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов повідомляв, що Україна очікує активізації російських наступальних операцій наприкінці весни та на початку літа. 

В інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня, Буданов заявив, що Україна очікує особливої активізації російських наступальних операцій на Донбасі. 

В ISW помітили, що російські війська прискорили темпи своїх наступальних операцій на всьому театрі бойових дій, зокрема, здійснивши 4 квітня механізовану атаку ротного рівня в напрямку Часів Яру, і вони схоже, успішно пом’якшують ймовірне збільшення втрат у живій силі та техніці.

Зеленський і високопоставлені українські військові нещодавно попередили, що затримки з наданням допомоги у сфері безпеки змусили Україну поступитися ініціативою на полі бою Росії, і що українські військові не можуть планувати успішний контрнаступ або оборону, не знаючи, коли і яку допомогу отримає Україна.

Читайте також: В Росії горіло унікальне судно “Катерина Велика”: є поранені та загиблий

“ISW продовжує оцінювати, що затримки в наданні західної військової допомоги змушують українських військових доукомплектовувати матеріально-технічні засоби, і що українські війська, ймовірно, повинні приймати складні рішення щодо пріоритетності певних аспектів своєї оборони за рахунок боротьби з ініціативою обмеження російського військового потенціалу або планування майбутніх контрнаступальних операцій, оскільки тривалі дебати в США щодо військової допомоги продовжуються”, — йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у ГУР попередили про можливі ракетні атаки РФ найближчими тижнями. У ГУР повідомили, що Росія може завдати ще 1-2 масованих ракетних ударів по енергетиці України найближчими тижнями.