Європарламент ухвалив резолюцію щодо підтримки України

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо заклику ЄС до підтримки України всім необхідним для перемоги Києва у війні з Росією.

У четвер, 29 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо заклику ЄС до підтримки України всім необхідним для перемоги Києва у війні з Росією. Про це йдеться у документі та релізі, оприлюднених на сайті Європарламенту.

Читайте також: Загибель помічника Залужного: ДБР перевіряє кілька версій

За документ проголосувало 451 депутат голосом «за», 46 «проти» і 49 «утрималися».

Підкреслюючи, як війна докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі та за її межами, депутати наголошують, що головною метою є перемога України у війні, попереджаючи про серйозні наслідки, якщо цього не станеться. 

Євродепутати кажуть, що інші авторитарні режими спостерігають за розвитком подій, щоб оцінити власну свободу дій для проведення агресивної зовнішньої політики.

Для перемоги Києва не повинно бути «жодних самообмежень на військову допомогу Україні», при цьому парламент підтверджує необхідність надати країні все необхідне для відновлення повного контролю над її міжнародно визнаною територією.

Депутати Європарламенту констатують, що досі існують величезні відмінності у рівні військової підтримки, яку країни-члени ЄС надають Україні, і закликають зробити необхідні інвестиції в європейську оборонно-промислову базу. 

Це має першорядне значення для задоволення потреб України та поповнення виснажених запасів в ЄС. 

Особливо важливими для України депутати Європарламенту вважають сучасні системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, такі як TAURUS, Storm Shadow/SCALP, різні види артилерії та боєприпасів (зокрема, калібру 155 мм), а також безпілотники та зброю для боротьби з ними.

Всі союзники по ЄС і НАТО повинні надавати Україні військову підтримку у розмірі не менше 0,25% свого ВВП щорічно, вважають депутати Європарламенту, які також закликають країни ЄС негайно розпочати діалог з оборонними компаніями, щоб забезпечити збільшення виробництва і поставок боєприпасів, снарядів і ракет в Україну, які повинні бути пріоритетними перед замовленнями з інших третіх країн. 

Читайте також: Хотів переправити за кордон ухильників за $8 тисяч: прикордонники затримали 17-річного «бізнесмена»

Крім того, вони закликають Палату представників Конгресу США без подальших зволікань ухвалити довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні.

“Резолюція підкреслює нагальну необхідність створення міцного правового режиму, який би дозволив конфіскувати російські державні активи, заморожені ЄС, і використати їх для відновлення України та виплати компенсацій жертвам війни. Росія повинна бути зобов’язана виплатити репарації, накладені на неї, щоб гарантувати, що вона зробить значний внесок у відбудову України”, — йдеться у повідомленні. 

Євродепутати також закликають ЄС продовжувати і розширювати політику санкцій проти Москви і союзника Росії — Білорусі. Це включає заборону імпорту російського урану та металургійної продукції до ЄС, припинення ядерної співпраці з Росією та запровадження повного ембарго на імпорт до ЄС російської сільськогосподарської та рибної продукції, а також викопного палива та скрапленого природного газу, що транспортується морем через трубопроводи.

Парламент також засуджує всі ті країни, компанії, асоціації та окремих осіб, які допомагають Москві обходити обмежувальні заходи ЄС, заявляючи, що ці підривні практики повинні бути криміналізовані на рівні ЄС.

Нагадаємо, Володимир Путін заявив про повну готовність стратегічних ядерних сил Росії. Президент Росії заявив, що російські стратегічні ядерні сили перебувають у стані повної готовності до застосування.