Інформаційний ефект перед виборами: Шойгу збрехав Путіну про захоплення Кринок, — ISW

Міністр оборони РФ заявив президенту РФ про захоплення Кринок, що на Херсонщині. ISW не підтверджують цю інформацію.

Кремль передчасно заявив про захоплення Кринок, щоб посилити бажаний інформаційний ефект напередодні президентських виборів у березні 2024 року, хоча Кремль, швидше за все, покладає на російських військових очікування, які вони можуть не виправдати. Про це повідомляє ISW.

Читайте також: Кулеба заявив, що затримка допомоги США коштує життя військовим

Так, міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російські війська повністю захопили Кринки на східному (лівому) березі Херсонської області, хоча наявні візуальні докази з відкритих джерел, а також українські та російські повідомлення свідчать про те, що українські війська утримують свій обмежений плацдарм у цьому районі. 

Шойгу заявив під час брифінгу з президентом Росії Володимиром Путіним, що російські війська зачистили Кринки, хоча Путін стверджував, що російські повітряно-десантні війська (ВДВ) і «Дніпро» генерал-полковник Михайло Теплінський повідомив йому, що в населеному пункті залишилася жменька українських військовослужбовців.

Шойгу спростував заяву Теплінського і представив російські зусилля з ліквідації плацдарму як успішно завершені, а також похвалив невизначені підрозділи ДШВ і 810-ту морську піхотну бригаду за їхню роль в операції, що є типовою похвалою Кремля після захоплення росіянами тактичного об’єкту. 

Аналітики з ISW заявили, що на момент написання публікації не спостерігал жодних візуальних доказів нещодавнього помітного російського просування біля обмеженого українського плацдарму в Кринках та поблизу них, а речник Південного оперативного командування Збройних сил України полковник Наталія Гуменюк повідомила, що українські сили продовжують поступово розширювати свій плацдарм у цьому районі. 

Читайте також: Лукашенко заявив, що Третя світова можлива

Російські мілблогери стверджували, що регулярні позиційні бої біля Кринок тривали 19 і 20 лютого, і не відзначали жодних успіхів росіян у цій місцевості.

Гуменюк назвала російські зусилля з ліквідації українського плацдарму спробою Росії досягти інформаційної мети напередодні президентських виборів у Росії, а Шойгу назвав російські зусилля на східному березі Херсонської області схожими на захоплення Авдіївки.

“Готовність Кремля риторично обговорювати темпи та ініціативу російських наступальних операцій в Україні може бути пов’язана зі зростаючою впевненістю Кремля в російських перспективах і свідомими зусиллями з підтримки кремлівських наративів про війну з наближенням президентських виборів”, — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Кірбі звинуватив Конгрес у виході ЗСУ з Авдіївки

Аналітики зазначили, що Кремль може все частіше заявляти про перемоги на полі бою в Україні без повних гарантій російського тактичного і оперативного успіху для підтримки інформаційних зусиль, які одночасно прославляють Путіна і деморалізують Україну, хоча така зростаюча риторична впевненість може створити в російському інформаційному просторі очікування, які російські військові не можуть задовольнити. 

Нагадаємо, Сергій Шойгу розповів, з кого у РФ сформували дві резервні армії та шість дивізій. Шойгу повідомив, що контракт із Збройними силами Росії минулого року уклали близько 540 тисяч осіб.