Сенат США наблизився до фінального голосування щодо фінансової допомоги Україні

Двопартійна коаліція сенаторів зробила ще один крок до ухвалення фінансування для України, Ізраїлю та інших оборонних пріоритетів.

У Сенаті США двопартійна коаліція сенаторів зробила ще один крок до ухвалення фінансування для України, Ізраїлю та інших оборонних пріоритетів, схваливши три процедурні клопотання, попри рішучий спротив консерваторів, які доклали всіх зусиль, щоб затримати прийняття законопроекту. Про це повідомляє The Hill.

Читайте також: Украинская армия продвинулась в районе Работино, — ISW

Так, сенатори проголосували 66-33 голосами за припинення затяжних дебатів щодо пакета на суму 95 мільярдів доларів, призначивши остаточне голосування на ранок вівторка, щоб відправити його до Палати представників, де на нього чекає невизначене майбутнє.

Сенатори-демократи і сенатори-республіканці, які проголосували за просування законопроекту, сподіваються, що сильна двопартійна підтримка надасть йому достатнього політичного імпульсу, щоб підштовхнути спікера Майка Джонсона (республіканець, штат Луїзіана) винести його на розгляд у Палаті представників.

Дебати щодо законопроекту тривали протягом вихідних і запланованих двотижневих канікул, оголивши глибокі розбіжності всередині республіканської конференції Сенату щодо війни в Україні і того, як реагувати на кризу на кордоні.

Це також виявило ворожість консерваторів Сенату, підбадьорені колишнім президентом Трампом, до власного керівництва.

У понеділок сенатори віддали свої четвертий і п’ятий голоси за просування пакета, який включає $60 млрд для України; $14 млрд для Ізраїлю; $9 млрд на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Газі, на Західному березі річки Йордан і в Україні; і $4,8 млрд на підтримку союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Лідери Сенату просунули цей пакет без двопартійної угоди про реформування кордонів, яка була розроблена сенаторами Джеймсом Ленкфордом (штат Оклахома), Кірстеном Сінемою (штат Арізона) і Крісом Мерфі (штат Коннектикут), і яка, на думку консерваторів Республіканської партії, не відповідає суворим реформам, передбаченим в ухваленому Палатою представників Законі про захист кордонів, H.R. 2.

Консервативні сенатори на чолі з Крузом, Лі та сенатором Роном Джонсоном (республіканець, штат Вісконсін) виступили проти угоди про кордон, стверджуючи, що вона погіршить міграційну проблему.

Читайте також: Шольц заявив, що Німеччина захищатиме кожен сантиметр НАТО

Багато сенаторів-республіканців, які голосували проти виділення грошей для України та Ізраїлю, заявили, що хотіли б мати шанс внести поправки до пакета з сильнішими реформами прикордонної безпеки.

Очікується, що Сенат проголосує за остаточне ухвалення закону або у вівторок, або в середу, залежно від того, чи наполягатимуть консерватори на використанні всіх 30 годин дебатів, що є в їхньому розпорядженні.

Нагадаємо, довіра до США під загрозою — генерал Браун. Трамп під час мітингу у Південній Кароліні згадав, як, перебуваючи на посаді, заявив одному з лідерів НАТО, що «заохочував би» Росію напасти на тих членів Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.