Законопроєкт про мобілізацію: нардеп розповів про терміни ухвалення документа

Нардеп Ярослав Железняк описав один з найбільш ймовірних, але не єдиних сценаріїв щодо ухвалення законопроєкту про мобілізацію.

Ввечері у вівторок, 30 січня Кабінет міністрів передав до Верховної Ради нову версію законопроєкту №10449 про мобілізацію. Народний депутат Ярослав Железняк описав ймовірний графік ухвалення законопроєкту.

Читайте також: Буданов розповів, коли виснажиться наступ армії Росії

“Наступний етап це включення в порядок денний сесії (це не проблема і напевно відбудеться автоматично, так як нова сесія відкривається). Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроктів з 14-ти днів до 7-ми. Це потребує окреме голосування (226+ — депутатів проголосує за проект, — ред.)”, — написав нардеп.

Він повідомив, що голосування у Парламенті може відбутися не раніше 6 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення — то законопроєкт має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 6-9 лютого. 

Наступним етапом буде засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або альтернативну. 

“Комітет поважний, тому раніше голосування за скорочення термінів (а це 06 лютого і далі) таке засідання не відбудеться”, — зауважив Железняк. 

Після цього законопроєкт внесуть на голосування у перше читання. Він повідомив, що це буде не раніше 7 лютого. 

Він пояснив, що якщо законопроєкт депутати підтримають 226 і більше голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього необхідно буде також 226 голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7-м днів на подачу правок. Якщо не пройде 14 днів на подачу правок. 

Читайте також: Понад тисяча окупантів та багато техніки: Генштаб оновив втрати РФ за минулу добу

“Потім знов Комітет має розглянути всі правки. Очевидно їх буде багато. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання”, — повідомив він. 

Від Комітету залежатиме, коли законопроєкт буде винесено на друге читання, але очевидно, що це буде не раніше 22 лютого. При великій кількості поправок процедура розгляду може затягнутися на кілька днів.

“Нагадаю, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися (як було з законом про реєстр). Але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання. Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту. Потім Президент має підписати закон”, — додав нардеп. 

Железняк зазначив, що він описав один з найбільш ймовірних, але не єдиних сценаріїв. 

На думку нардепа, вже очевидно, що раніше березня закон не вступить в силу. 

Нагадаємо, Микола Тищенко повідомив, що законопроєкт про мобілізацію внесуть до Верховної Ради 6 лютого. Нардеп Микола Тищенко повідомив, що законопроєкт про мобілізацію буде внесений до Верховної Ради 6 лютого.