Підсумки 27.01: Угода в Сенаті і страта на Сумщині

Сенатори США уклали угоду щодо кордону, яка стосується допомоги Україні; Ворожа ДРГ стратила жителів села на Сумщині. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Сенатори США уклали угоду щодо кордону, яка стосується допомоги Україні — CNN

Сенат США погодився розширити повноваження уряду, щоб обмежити нелегальний потік мігрантів на кордоні з Мексикою, повідомляє CNN. Угода також відкриває вікно до переговорів про виділення фінансування для допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Лідери Сенату мають надію, що вони зможуть долучити угоду до обговорення. Угоду Сенату планують оприлюднити наступного тижня. 

Вкрали 1.5 млрд у ЗСУ: затримано ділків з МО

СБУ викрила чиновників Міноборони і менеджерів Львівського арсеналу, які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ. За даними слідства, до оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній. Гроші були перераховані, але жодного снаряда так і не було отримано.  П’яти фігурантам провадження повідомлено про підозру 

Ворожа ДРГ стратила жителів села на Сумщині — ОВА

Російська розвідувально-диверсійна група в суботу зранку, 27 січня, стратила людей з Хотинської громади — брата та сестру, які проживали в селі Андріївка, що перебуває в 5-кілометровій прикордонній зоні з РФ. Про це повідомили в Сумській ОВА і вкотре закликали жителів 5-кілометрової зони до евакуації. В Офісі генерального прокурора повідомили, що окупанти обстріляли автомобіль із цивільними, які їхали дорогою між двома селами Хотинської громади Сумського району.

США змінюють стратегію підтримки України — ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над довгостроковою стратегією підтримки України, що передбачає зменшення акценту на деокупації захоплених РФ територій й зосередженні на відбитті нових ворожих наступів. Пріоритетами в цьому питанні є зміцнення Збройних сил та економіки України. Про це заявило видання The Washington Post. ЗМІ зазначає, що тепер в планах Вашингтона, щоб Київ утримав свої здобуті позиції і став сильнішим до кінця року. Плани США є частиною багатосторонніх зусиль майже 30 країн, які підтримують Україну, обіцяючи їй довгострокову безпекову та економічну підтримку.

Падіння Іл-76: Буданов прокоментував заяви росіян

Нині відсутня достовірна та вичерпна інформація з приводу того, хто міг дійсно перебувати на борту згаданого літака. Про це заявив глава ГУР Кирило Буданов під час зустрічі з рідними полонених захисників. «Ми збираємо і ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з дуже багатьох джерел. Відсутні відомості, які вказують на те, що в тому літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що зазначений Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін, і досі викликає багато запитань», — наголосив посадовець.

Розвідка Британії описала ситуацію під Авдіївкою

Авдіївка нині пріоритетна ціль російських окупантів. Вони здійснюють тристоронній наступ, щоб оточити місто. Нині ведуться бої на околицях східних кварталів міста. Проте окупанти зазнали значних втрати у живій силі й бронетехніці через удари українських безпілотників. Про це в Х повідомляє міноборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки. 

Росія імпортує верстати з Тайваню для ВПК — ЗМІ

Військова промисловість Росії продовжує отримувати сучасні верстати з Тайваню, попри запроваджені санкції. Обладнання використовуються у військовій промисловості країни-агресора, про це йдеться у спільному розслідуванні тайванського видання The Reporter та російського The Insider. Попри те, що влада острова заборонила такі поставки, верстати потрапляють до Росії через треті країни. В основному паралельний імпорт відбувається через Туреччину, або Китай. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp