Полярники показали снігові «пончики» в Антарктиді

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали рідкісне явище — кількашарові згортки снігу.

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали доволі рідкісне явище — сувої зі снігу, які ще називають сніговими рулонами, «пончиками», або сніжками вітру. Національний антарктичний науковий центр опублікував відповідні фото у Facebook в суботу, 27 січня.
 

«Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими — від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними — діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі. Таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктики, хоча зустріти його можна не лише тут», — розповіли у центрі.

 

Для утворення снігових сувоїв, які «будуються» з двох різних шарив снігу, потрібна низка погодних умов. Нижній шар — підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він являє собою своєрідну підкладку. Верхній — свіжий, пухкий та мокрий та має вкривати нижній, але не прилипати до нього.

Температура повітря повинна бути близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°С); сила вітру така, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.

 

Також для формування «рулонів» здебільшого потрібен схил — тоді вони легше згортаються.

 

«Необхідність збігу всіх цих досить специфічних умов якраз і робить снігові сувої унікальним явищем, яке нечасто побачиш. Оскільки в середині згортка сніг — свіжий та має невелику щільність, він легко вивітрюється, залишаючи отвір — інколи він утворюється одразу під час загортання снігової ковдри», — пояснили полярники.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp