РФ вперше за довгий час не атакувала Україну “Шахедами”: Гуменюк назвала причину

Речниця Південного ОТО ЗСУ Наталя Гуменюк пояснила, чому Росія вперше за довгий час не атакувала Україну дронами-камікадзе.

Російські війська 9 січня вперше за довгий час не атакували територію України дронами-камікадзе «Шахед». Причиною цього стало, зокрема, погіршення погодних умов. Водночас армія РФ не припиняє тероризувати Україну ракетами, бомбами та артилерією. Про це повідомила речниця Південного ОТО ЗСУ Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону.

Читайте також: 820 окупантів за день: Генштаб розповів про нові втрати РФ

«Розуміємо, що відсутність дронової атаки — це також відгук, певним чином, й погодних умов також. Одначе артилерійські обстріли ворог продовжує і вночі знову нагадував про себе й херсонцям, й мешканцям Антонівки», — повідомила Гуменюк.

Вона додала, що жертв серед мирного населення у регіоні немає. Однак пріоритетом ворога залишаються килимові бомбардування або вибіркові обстріли житлових кварталів та об’єктів соціальної інфраструктури.

Гуменюк зазначила, що Росія продовжує намагатися завдати максимальних проблем комунальним службам, зокрема, у забезпеченні теплом, газом та електроенергією. Разом з тим, спостерігається зниження активності ворожої тактичної авіації. Це також є наслідком погодних умов та бойової роботи підрозділів Об’єднаних сил.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Південь», попри втрати авіації, росіяни періодично повертаються до застосування авіації.

Читайте також: Повідомляється про перше збиття реактивного БПЛА в Україні

«Днями ворог намагався повторити бомбардування керованими авіабомбами правого берега, і некерованими авіаційними ракетами по лівому берегу, оскільки штурмові дії взагалі не мають успіху і вони втрачають там й людей, й техніку, вони намагались тиснути авіацією», — додала речниця.

Разом з тим, вона додала, що за минулу добу ворог не застосовував авіацію, проте штурмові операції повернулися до позначки «10+» і за минулу добу нарахували вже 12 штурмових операцій. Попри те, що противник майже не застосовував техніку, українським військовим вдалося знищити два ворожі танки та дві бойові машини десанту.

Читайте також: У Росії стався вибух на залізниці

Нагадаємо, армія РФ просунулась на захід від Бахмута: в ISW проаналізували ситуацію на фронті. На Донецькому, Луганському та на півдні тривають позиційні бої. Водночас російські війська просунулися на захід від Бахмута.