Росія приховала справжню кількість жертв внаслідок підриву Каховської ГЕС, — AP

Окупанти приховали кількість загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС, що на Херсонщині.

Російська окупаційна влада і навмисно занижувала кількість загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС, що на Херсонщині. Про це повідомляє Associated Press із посиланням на медичних працівників, волонтерів та людей, які втекли з окупованої території.

Читайте також: Реагуватимуть жорстко: у поліції нагадали за комендантську година на Новий рік

Повідомляється, що російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вивозила тіла, які не були затребувані родичами, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам опікуватися загиблими, погрожуючи їм, коли вони не виконували накази.

«Масштаби цієї трагедії не тільки в Росії, але навіть в Україні не усвідомлюють, це величезна трагедія”, — сказала Світлана, медсестра, яка спочатку контролювала процес збору свідоцтв про смерть, а потім втекла на підконтрольну Україні територію.

Росія заявила, що 59 людей потонули на території, яку вона контролює, а це приблизно 408 квадратних кілометрів (160 квадратних миль) затоплених територій. 

Але лише в окупованому Росією місті Олешки, в якому, за оцінками українських військових, на момент затоплення проживало 16 000 осіб, кількість загиблих обчислюється щонайменше сотнями. 

“Точна цифра загиблих — в Олешках, найбільш густонаселеному місті окупованої території до війни, і за її межами — може ніколи не стати відомою, навіть якщо українські війська повернуть територію і зможуть провести розслідування на місці”, — йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Кримські партизани показали окопи окупантів

Видання поспілкувалася з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, однією волонтеркою, яка ховала тіла і розповіла, що пізніше їй погрожувала російська поліція, а також з двома українськими інформаторами, які передавали розвідувальні дані з цього району українській службі безпеки. За їхніми свідченнями, масові поховання були викопані, а невпізнані тіла забрали і більше їх ніхто не бачив.

Також видання провело близько десятка інтерв’ю з іншими мешканцями, волонтерами-рятувальниками та нещодавніми втікачами з цього району. Видання також отримала доступ до закритої чат-групи в Telegram, яка налічує 3 000 мешканців Олешків, які писали про тіла, що лежать на вулицях, тіла, зібрані поліцією, та багатьох зниклих безвісти.

Читайте також: Обстріл Харківської області: поранено трьох жінок

За оцінками медиків, в Олешках потонули від 200 до 300 людей.

“Розповіді (свідків, — ред.) свідчать про цілеспрямовану спробу російської влади приховати справжню ціну обвалу дамби, який, як встановила AP, ймовірно, був влаштований саме Москвою. Жителі Олешки бояться, що їхні історії будуть забуті, а їхній дім повільно вмирає”, — йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у ДПСУ показали, як виглядає зруйнована Каховська ГЕС з гелікоптера. У ДПСУ показали вигляд Каховської ГЕС з гелікоптера.