Штрафи, обмеження та ув’язнення: Кабмін пропонує санкції для ухилянтів

Кабмін пропонує збільшити штрафи, а також застосувати певні обмеження за порушення правил мобілізації та військового обліку.

Кабінет Міністрів пропонує збільшити штрафи, а також застосувати певні обмеження за порушення правил мобілізації та військового обліку. Про це йдеться у проектах законів №10378 і №10379.

Читайте також: Президент відреагував на знищення «Новочеркаська»

Так, у законопроекті №10378 пропонується запровадити, що військовозобов’язані та резервісти, які не виконали обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, за повідомленням керівника ТЦК вносяться до Єдиного реєстру боржників – і до них застосовуються такі обмеження як:

  • заборона виїзду за кордон;
  • заборона на проведення операцій із рухомим та нерухомим майном; 
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження на право користуватися й розпоряджатися коштами й іншими цінностями;
  • відмова в укладенні кредитного договору чи договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави. 

Так, за порушення правил військового обліку (наприклад, за ухилення від постановки на облік) пропонується збільшити штраф у розмірі від 8 500 до 17 000 грн. 

У документах повідомляється, що розмір штрафу за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пересічних громадян становитиме від 25 500 до 34 000 гривень. Посадовим особам загрожує штраф від 34 000 до 85 000 гривень.

Також осіб, які порушують закон в особливий період, можуть затримувати на строк до 3 годин для складання протоколу, а в разі необхідності — на строк до 3 діб для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення.

Читайте також: До Білорусі вже доставили російську ядерну зброю, — Лукашенко

Кримінальне покарання за ухилення від мобілізації наразі становить від 3 до 5 років позбавлення волі. Після ухвалення змін до закону це покарання може застосовуватися, зокрема, до громадян, які відмовляються від проходження медичної комісії (ВЛК).

Нагадаємо, електронні повістки та зниження призовного віку: що пропонує законопроект про мобілізацію. У проекті законі щодо мобілізації уряд пропонує надсилати військовозобов’язаним електронні повістки, а також зменшити призовний вік до 25 років.