Соціологи з’ясували рівень довіри до Зеленського та Залужного в Україні

В Україні Володимиру Зеленському та Валерію Залужному довіряють одночасно 59% українців.

Довіра українців до президента України Володимира Зеленського знизилася з 84% до 62%, тоді як довіра до Збройних Сил та головнокомандувача Валерія Залужного становить 96% та 88% відповідно. Водночас 59% громадян довіряють і Зеленському, і Залужному. Про це повідомляє  Київський міжнародний інститут соціології.

Читайте також: Зеленський проведе підсумкову пресконференцію

У порівнянні з груднем 2022 року зросла критика влади. Так, частка тих, хто довіряє Верховній Раді, зменшилася з 35% до 15%, натомість частка тих, хто не довіряє, зросла з 34% до 61%. Довіра до Уряду зменшилася з 52% до 26%, а недовіра зросла з 19% до 44%. 

Хоча у випадку з президентом також спостерігається тенденція до зниження, він зберігає переважну довіру серед українського населення. 

Повідомляється, що наразі президенту довіряють 62%, а не довіряють — 18%. У грудні 2022 року довіряли президенту 84%, не довіряли — 5%. Відповідно, якщо у грудні 2022 року баланс довіри-недовіри до президента становив +80%, то зараз він становить +42%. 

“Тобто, з одного боку, бачимо суттєве зниження, але, з іншого боку, він лишається однозначно позитивним із значним переважанням тих, хто довіряє президенту, порівняно з тими, хто йому не довіряє”, — йдеться у повідомленні. 

Збройні сили зберігають абсолютну довіру в суспільстві — як і в грудні 2022 року, зараз ЗСУ довіряють 96%. Крім того, 88% українців довіряють В.Залужному (не довіряють лише 4%).

Натомість довіра до Служби безпеки України дещо знизилася, проте зараз їй довіряє більшість українців — 58% проти 16%, які не довіряють (у грудні 2022 року довіряли СБУ 63%, не довіряли — 9%). Водночас довіра до поліції знизилася більш суттєво — з 58% у грудні 2022 року до 41% зараз (недовіра зросла з 14% до 29%).

Иллюстративное фото / kiis.com.ua

Иллюстративное фото / kiis.com.ua

Читайте також: ЄС ухвалить 12-й пакет санкцій проти Росії, — Politico

Соціологи зазначають, що поточній ситуації важливо розуміти, як «перетинаються» поля довіри до президента і головнокомандувача. У таблиці сума всіх комірок становить 100% і показує, наприклад, яка частка українців водночас довіряють президенту і головнокомандувачу.

Більшість українців – 59% – водночас довіряють і президенту, і головнокомандувачу Валерію Залужному. 

Частка українців, які мають поляризовані погляди, є досить невеликою. Так, лише 14% довіряють Залужному і при цьому не довіряють президенту, і лише 1% довіряють президенту, але не довіряють Залужному. 

Иллюстративное фото / kiis.com.ua

Иллюстративное фото / kiis.com.ua

Для довідки. Київський міжнародний інститут соціології з 29 листопада-9 грудня 2023 року провів власне всеукраїнське опитування громадської думки “Омнібус”. 

Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1031 респондента, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). 

Читайте також: У Генштабі підтвердили, що у кабінеті Залужного знайшли “прослушку”

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Нагадаємо, Валерій Залужний заявив, що питання мобілізації в Україні необхідно повернути у попередні рамки. Головнокомандувач ЗСУ заявив, що питання мобілізації в Україні необхідно повернути у попередні рамки.