Директор оборонного заводу намагався викрасти мільйони на закупівлі частин до літаків ЗСУ

Правоохоронці викрили схему незаконного привласнення бюджетних коштів під час закупівлі комплектуючих для бойових літаків для ЗСУ.

Контррозвідка Служби безпеки спільно з Бюро економічної безпеки та у взаємодії з керівництвом АТ “Українська оборонна промисловість” ліквідували схему незаконного привласнення бюджетних коштів під час закупівлі комплектуючих для бойових літаків Збройних сил України. Мова йде про модулі для підвищення потужності бортових радіолокаційних систем на українських винищувачах СУ-27. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: Сили ППО зранку 8 грудня знищили 14 з 18 крилатих ракет РФ

Згідно із слідством, директор одного з оборонних підприємств України зі спільниками намагався привласнити майже 4 мільйони гривень, виділених на закупівлю відповідного авіаційного обладнання.

Повідомляється, що на цю суму посадовець уклав угоду з афілійованою комерційною структурою на придбання авіаційного модуля. Проте ділки поставили держпідприємству неякісні комплектуючі, а його керівник наказав фірмі взяти браковану продукцію на баланс та оплатити її.

“Посадовець підписав бухгалтерські документи на приймання несправного майна. На їх підставі оборонна компанія перерахувала комерсантам першу частину платежу у розмірі 1,9 млн грн. У подальшому учасники “схеми” планували вивести ці гроші у тінь через підконтрольні фірми, обготівкувати та розподілити між собою”, — йдеться у повідомленні. 

Правоохоронці своєчасно викрили оборудку та поетапно задокументували її. Після цього на всю суму контракту у 3,9 млн грн було накладено арешт, таким чином заблокувавши спроби привласнення коштів.

Наразі ексдиректору держпідприємства, керівнику фірми-постачальника та ще двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: Удар по Харкову: рятувальники показали наслідки

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Перевіряється причетність фігурантів до вчинення злочинів під час укладання інших оборонних договорів. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, сплутав з окупантом: чоловік на Хмельниччині вбив сокирою знайомого. П’яний чоловік на Хмельниччині вбив свого знайомого, адже подумав, що він російський солдат.