Актуально Порятунок Софійського собору: третя річниця осушення SophiaHelp та ІнтерХім

У листопаді 2023 року завершилося цілковите осушення Софійського собору та прилеглих споруд. До цього національній пам’ятці загрожувала руйнація фундаментів та стін від надмірного перезволоження. Для реалізації проєкту знадобилося 3 роки, кошти меценатів та запатентована технологія.

Восени 2020 року фармкомпанія «ІнтерХім» спільно з партнерами реалізувала благодійну ініціативу з осушення стін та фундаментів Софійського собору й сусідніх споруд від надмірної вологи.

Тоді коштом благодійників та з використанням швейцарської технології BioDry вдалося стримати руйнування тисячолітньої пам’ятки, одного з об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Волога становила небезпеку для старовинних шедеврів Національного заповідника «Софія Київська», стрімко розповсюджуючись стінами, що містять найповніший в Європі ансамбль автентичних мозаїк та фресок ХІ ст., та завдаючи шкоди фундаментам собору й прилеглих будівель.

Обладнання, профінансоване вітчизняним виробником ліків «ІнтерХім» та встановлене фахівцями BioDry Ukraine, мало повернути вологу зі стін та фундаментів назад у землю і зробити це неінвазивним методом – без ушкодження історичних споруд. Ініціативу з порятунку Софії Київської назвали #SophiaHelp.

Восени 2023 року в результаті чергових контрольних замірів виявили, що відбулося повноцінне осушення знакових будівель до нормальних показників. Стан матеріалу стабілізували на молекулярному рівні без шкоди для фундаменту та стін, а подальша деградація була повністю зупинена.

Осушення на початках проєкту здійснювалося з випередженням експертних прогнозів. Середній показник осушення по всіх будівлях становив до 45% на рік. Станом на листопад 2023 загальний показник вагової вологості по собору та сусідніх спорудах разюче знизився з 7,08 до норми – 3,7.

Технологія допомогла цілковито усунути надмірну вологу зі стін, а самі пристрої продовжать підтримувати її припустимий рівень для уникнення загрози руйнації у майбутньому.

Гендиректор “ІнтерХім” Анатолій Редер висловив вдячність партнерам та поділився подробицями поточної благодійної діяльності фармацевтичної компанії:

«Дякуємо долученим до цієї важливої справи за спільні зусилля та тішимося, що Софія одужала й береже неоціненні пам’ятки української ідентичності для прийдешніх поколінь!

#SophiaHelp – один з найбільших довоєнних меценатських проєктів, яким ми щиро пишаємось. Проте сьогодні благодійність компанії сфокусована в першу чергу на допомозі війську.

“ІнтерХім” підтримує Збройні сили з часів АТО. Лише за 2014-2015 роки компанія спрямувала понад 15 млн грн на потреби армії та постраждалих. Від початку повномасштабного вторгнення ця цифра сягнула близько 200 млн грн.

Ми знайшли нішу, в якій виявились найбільш ефективними для ЗСУ – пошук й закупівля бойовим підрозділам сучасних технологічних й важкодоступних рішень. Це БПЛА дальньої дії, радіолокаційне обладнання, засоби спецзв’язку, розвідувальні пристрої, евакуаційний транспорт, човни, морські дрони, мобільні укриття та багато іншого.

Але навіть в часи великої війни ми не зупиняємо благодійні ініціативи, спрямовані на збереження української історії, духовності та культури. Адже коли історію твоєї країни намагаються переписати або приховати, знати її – найменше, що можна і треба зробити».

Довідка:

ІнтерХім — українська фармацевтична компанія, знана за флагманами “Аміксин”, “Аміцитрон”, “Гідазепам”. Заснована 1992 р. та входить до 10 провідних вітчизняних виробників ліків. Діяльність: виробництво лікарських засобів за європейським стандартом GMP, синтез фармацевтичних субстанцій та наукові дослідження.

BioDry Ukraine – український постачальник швейцарської технології природного осушення будівель, яка діє у 27 країнах світу. Компанія впроваджує системи неруйнівного методу усунення надлишкової вологи згідно з міжнародними стандартами.