Байден попросив Нетаньягу про триденне припинення вогню — ЗМІ

За цей час ХАМАС має звільнити 10−15 заручників та ідентифікувати решту для надання списку з їхніми іменами.

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху попросив його зупинити військову операцію в Газі на три дні, щоб дати можливість звільнити 10-15 заручників ХАМАС. Про це повідомляє видання Axios.

Читайте також: Нідерланди відправили до Румунії перші F-16 для навчання українських пілотів

Повідомляється, що США, Ізраїль та Катар обговорюють пропозицію, згідно з якою ХАМАС звільнить 10-15 заручників та використовує триденну паузу для ідентифікації всіх заручників для надання списку з їхніми іменами.

При цьому у відповідь Нетаньяху сказав Байдену, що не довіряє намірам ХАМАС та готовності терористів піти на угоду про звільнення заручників, розповіли джерела.

Ідея триденної паузи, як повідомляє видання, Нетаньяху не подобається також у контексті дипломатії. Адже, на його думку, Ізраїль може втратити нинішню міжнародну підтримку операції, якщо бойові дії припиняться на три дні.

Також ізраїльський чиновник розповів Axios, що частина застережень Нетаньяху пов’язана з інцидентом, який стався під час війни 2014 року. Тоді ХАМАС скористався гуманітарною паузою та напав на групу ізраїльських солдатів, викрав одного з них та вбив кількох інших.

Раніше Зеленський увів до складу Ставки нового командувача ССО. До персонального складу Ставки введено командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергія Лупанчука.