Інфляція в РФ призведе до збільшення витрат на війну проти України, — БР

У британській розвідці повідомили, що вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні.

У вересні 2023 року інфляція в Росії зросла до 6% порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це було зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема на продукти харчування та паливо. Вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні. Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії. 

Читайте також: ЗСУ мають успіхи в районі Бахмута та на Мелітопольському напрямку, — ISW

Повідомляється, що Центральний банк Росії (ЦБ РФ) відреагував на це підвищенням базової процентної ставки на 2 відсоткові пункти, до нової базової ставки 15%. Це найвищі ставки з травня 2022 року.

“Дуже ймовірно, що ЦБ РФ збереже високі процентні ставки до 2024 року. Це з високою ймовірністю збільшить вартість запозичень для російських споживачів і, ймовірно, також вплине на витрати російського уряду на обслуговування боргу”, — йдеться у повідомленні. 

Через зростання попиту, частково через значне збільшення витрат на оборону, а також постійний тиск на ринку праці, що звужується, російська економіка, ймовірно, наражається на ризик перегріву.

У розвідці вважають, що це з високою ймовірністю забезпечить збереження інфляції в Росії у 2024 році вище цільового показника 4%. Збереження високої інфляції, ймовірно, призведе до скорочення реальних державних витрат, особливо в таких сферах, як соціальна допомога, де витрати зростають нижче за рівень інфляції. 

Читайте також: У Шполі 17-річний водій збив двох дітей: хлопчик помер на місці, його сестру госпіталізували

“Це ще раз ілюструє переорієнтацію російської економіки на фінансування війни понад усе”, — додали у Міноборони Британії. 

Нагадаємо, у Південній Кореї повідомили, що КНДР планує запустити супутник-шпигун за допомогою РФ. У листопаді КНДР планує запустити супутник-шпигун за допомогою Росії у кінці листопада.