Заяву на членство України до ЄС оцінять 8 листопада, — Reuters

Оцінка буде опублікована у щорічній доповіді Європейської комісії в Брюсселі.

Виконавча влада Європейського Союзу має намір представити 8 листопада оцінку прогресу, досягнутого Україною в подачі заявки на членство в ЄС. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Шмигаль прибув до Берліна і зустрівся з Шольцом

Повідомляється, що оцінка буде опублікована у щорічній доповіді Європейської комісії в Брюсселі, в якій буде детально описано, наскільки країни, що прагнуть приєднатися до блоку, який складається з 27 країн, просунулися у виконанні необхідних економічних, правових та інших критеріїв. 

Очікується, що під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня буде прийнято рішення про початок офіційних переговорів про членство України в ЄС, що є головним пріоритетом для Києва, який бореться з російським вторгненням.

Очікується, що Київ “отримає позитивну рекомендацію”, можливо, за додаткових умов, пов’язаних із боротьбою з хабарництвом та правами меншин, причому останнє питання було порушене Угорщиною.

Читайте також: СБУ про викрадене “скіфське золото” в Іспанії: серед контрабандистів представник УПЦ МП

Щодо інших претендентів, то цього тижня один з чиновників ЄС заявив, що подібна рекомендація може бути надана Молдові, де блок також бере участь у геополітичному перетягуванні канату з Росією.

Щодо Грузії, то, за словами чиновника, «журі ще не вирішило», чи отримає вона офіційний статус кандидата. 

Нагадаємо, в Україні з’явилися поселення замість СМТ: Зеленський підписав закон. Президент України підписав закон про скасування поняття “селище міського типу» (СМТ) й впровадження поняття «поселення».