АРМА захищає економічну цінність арештованих активів та майнові права акціонерів

“АРМА зберігає економічну цінність арештованого активу та, відповідно, невідчужні майнові права акціонерів. Інших можливостей, як зберегти право власності акціонерів чи власників арештованих активів, просто не існує”, — сказано у колонці голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олени Думи для видання “Бізнес. Цензор”. 

Олена Дума звернула увагу, що АРМА не арештовує активи, а приймає їх в управління за ухвалою слідчого судді, суду.

Для прикладу вона навела випадок, коли АРМА отримало в управління корправа кіпрського підприємства International Distribution Systems Limited у вигляді 100% частки статутного капіталу ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.

Передача відбулася за рішенням суду, після викриття що громадяни РФ Міхаіл Фрідман та Герман Хан (фактичні власники Моршинського заводу мінеральних вод) “розробили злочинний план для фіктивного виведення за удаваними угодами зі своєї власності активів, які знаходяться на території України, а саме структур, які займаються виробництвом і реалізацією питної води та входять до структури “IDS Borjomi International”.

Агентству ці активи було передано для збереження (за можливості, збільшення) їх економічної вартості, адже підхід АРМА ґрунтується на міжнародних нормах, європейських практиках, вимогах українського законодавства та спеціального законодавства. Беручи активи в управління, а не вилучаючи їх, АРМА забезпечує збереження та потенційне збільшення їхньої економічної вартості. Ця унікальна роль робить АРМА єдиним органом, здатним захистити права власності акціонерів або власників активів.

Водночас АРМА захищає і державні інтереси, зосереджуючись на збереженні та збільшенні кількості робочих місць, суворому нагляді за прибутковістю управління, систематичному виконанні податкових зобов’язань та розумному інвестуванні коштів, отриманих від конфіскації активів у ворогів України.

Очільниця АРМА наголошує, що кількість знайдених активів, власниками 100% корправ яких є особи, які підтримують війну, — лише зростатиме. За її даними, зараз таких активів щонайменше 1064. Подеколи це будуть великі та впізнавані компанії з майже бездонним юридичним та медійним ресурсом. Втім, Олена Дума впевнена: “Агентство як антикорупційний орган другого оперативного рівня не допустить зловживань з майновими правами власників акцій. АРМА забезпечить державницькі інтереси, обере найкомпетентніших управителів та зробить свій внесок у наповнення бюджету країни, що вже майже два роки воює”.