З порту Одеси вийшло перше судно після виходу РФ із “зернової угоди”

З порту Одеси вийшло перше контейнерне цивільне судно після виходу РФ із “зернової угоди”.

Сьогодні, 16 серпня з порту Одеса вийшло перше контейнеровоз “Joseph Schulte”. Цивільне судно скористалося тимчасовим транспортним коридором, відкритим після виходу Росії з “зернової угоди”. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Читайте також: Дуда подякував Україні за безпеку Польщі

“16 серпня 2023 року контейнеровоз, який знаходився в порту Одеса з 23 лютого 2022 року, вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор. На борту – понад 30 тис тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством”, — йдеться у повідомленні. 

Міністр повідомив, що коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. 

“Згідно з навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6 тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року”, — додав міністр.

Він зазначив, що Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). 

Читайте також: КНДР заявила про неминучість ядерної війни — ЗМІ

“Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій”, — додав він.

Міністр повідомив, що останній раз судно виходило в рамках Зернової угоди 16 липня з порту Одеса. 

Нагадаємо, ППО вночі знищили 13 “Шахедів” над Одеською та Миколаївською областями. В ніч на 16 серпня українська ППО знищили 13 ударних дронів у межах Одеської та Миколаївської областей.