Британія не зупинить постачання зброї до Ізраїлю — Камерон

Ізраїльська армія готова розпочати військову операцію в місті Рафах у південній частині Сектора Газа, де все ще можуть переховуватися терористи радикального руху ХАМАС.

Велика Британія не припинить експорт деяких видів озброєнь до Ізраїлю, якщо ЦАХАЛ продовжить повномасштабне вторгнення у Рафах. Про це у четвер, 9 травня, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон, повідомляє Роlitico.

Він заявив, що існує «дуже фундаментальна різниця» між поставками зброї зі США та Великої Британії, адже британський уряд видає індивідуальні ліцензії компаніям, які хочуть експортувати зброю за кордон.

«США є великим державним постачальником зброї до Ізраїлю. У нас немає державних поставок зброї до Ізраїлю з боку Великої Британії. У нас є низка ліцензій, і я думаю, що наш оборонний експорт до Ізраїлю становить значно менше одного відсотка від їхнього загального обсягу. Це велика різниця», — сказав Камерон.

Міністр сказав, що він буде «дуже уважно» дотримуватися «суворої» процедури експорту озброєнь з Великій Британії.

Як пише видання, глава британського МЗС зіткнувся з тиском з боку деяких членів парламенту, зокрема з його власної партії, з вимогою призупинити експорт озброєнь до Ізраїлю.

Раніше Камерон наполягав на тому, що Британія та її союзники «досягають певного прогресу» у виконанні обіцянок Ізраїлю збільшити допомогу Сектору Газа, зокрема «дуже близькі до того, щоб створити і запустити тимчасову гавань». 

Раніше Джо Байден заявив, що в разі повномасштабного наступу ЦАХАЛ на місто Рафах на півдні сектора Гази, США не постачатимуть ізраїльтянам зброю, яку можна використати в такій операції.